RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nyttårshilsen fra Børsdirektøren

Sist oppdatert:
Direktøren ved Oslo Børs mener børsen kan bli et hyggelig sted å sitte i 2005. Nå håper han at aktørene i markedet får øynene opp for derivatmarkedet. Les nyttårsintervjuet med børssjefen her
Sven Arild Andersen har grunn til å glise fortiden. Oslo Børs har satt nye rekorder på løpende bånd i 2004.

Ikke bare har børsens hovedindeks knust tidligere rekorder på rekke og rad de siste månedene. Børsen har også knust sine nordiske konkurrenter med hensyn til noteringer av nye selskaper.

- Vi har hatt 22 nye noteringer i år. Det er mer enn alle de andre børsene i Norden til sammen. Vi har sett på oss selv som et litt tregt land, men dette viser at det skjer svært mye i underskogen i norsk industri og næringsliv, sier Andersen til iMarkedet.no.

Han vil nødig komme med oppfatninger om aktiviteten i 2005, annet enn at de på nåværende tidspunkt ser ganske bra ut.

- Konjunkturene er viktige. Olje og energimarkedet er viktig for Oslo Børs, og aktiviteten her er viktig. Men uansett hvordan verdensøkonomien vil utvikle seg så har Norge et godt utgangspunkt, sier Andersen til iMarkedet.no.

Stor interesse

Andersen kan også røpe at de som jobber med nynoteringer ved Oslo Børs opplever mer interesse fortiden av selskaper som vil på børs – noe som tegner godt for 2005.

- Folkene våre som jobber med nynoteringer ser en betydelig interesse. Men dette kan endre seg raskt i forhold til forholdene ute, sier Andersen som nevner rentenivået, dollarfall og utviklingen i USA som viktige faktorer som på kort tid kan endre stemingen og humøret til børsens kunder – altså meglerhusene og selskapene som er notert, eller ønsker å la seg notere.

- Vi har jo sett enorme skifter de siste to årene, fra stor nedgang til kjempemessig oppgang, sier Andersen.

Utlendinger

At utlendingene har kommet på banen og for alvor har oppdaget Oslo Børs kan på mange måter tilskrives økt interesse for oljesektoren. Men det har også ført med seg større interesse for selskaper som DnB NOR, Yara, Orkla og andre.

- Vi er helt avhengig av utenlandske aktører. Det har vært handelsdager der utlendinger står for opp mot 80 prosent av handelen på Oslo Børs. Vi har sett en større interesse, og den tror vi vil vedvare, sier Andersen til iMarkedet.no.

At konkurranselandskapet til Oslo Børs er i endring er det liten tvil om. For fem år siden var det fem nordiske børser. I dag er det tre forskjellige eiere, og børsene er alle på en plattform, nemlig Norex-samarbeidet.

Tidligere i år ble det kjent at både børsen i Finland og Danmark går sammen med eieren av Stockholmsbørsen, OMX, som også eier plattformen hvis handlene utføres på. Dette systemet heter Saxess, og det gikk Oslo Børs over på 27. mai 2002.

Andersen vil ikke spekulere i hvilken rolle Oslo Børs vil ha i den pågående konsolideringen av det nordiske verdipapirmarkedet.

Derivatskjerpelse

Er det et område Andersen ønsker å se forbedringer på for 2005 så er det innen derivater, altså opsjonsmarkedet.

- Norge er en mygg i internasjonal sammenheng med hensyn til å ta i bruk derivater. Norske investorer har oppfattet derivatmarkedet som risikofylt, sier Andersen som finner dette underlig da investorer i London, Stockholm, ja hele verden over bruker derivater nettopp for å skjerme seg for risiko.

- Kunne vi nådd samme nivå som svenskene på derivatsiden, relativt sett i forhold til underliggende, så har vi et stort uutnyttet potensiale, sier Andersen til iMarkedet.no.

- Nå må meglerhusene og investorene på banen, sier børsdirektøren som forteller at børsen selv har gjort mye for å informere markedets aktører på opsjoner og andre derivaters nytteverdi.

Innside

Det faktum at Oslo Børs ikke har blitt rammet av noen skjellsettende innside-skandaler så langt i 2004 gleder også Andersen. Børsens arbeid med å 'rydde opp' ved å utvikle sofistikerte varslingssystemer har båret fukter.

- Vi har sett svært mange nyheter der vi ikke har vært belemret med lekkasjer på forhånd, sier Andersen og peker på store endringer i aksjer som StepStone samt Orklas utsalg av eiendeler i Carlsberg. Disse nyhetene kom bardust på markedets aktører.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere