RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama: - Bevis for kjemiske våpen i Syria

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Har bedt Pentagon om valgmuligheter for reaksjoner.

Det foreligger beviser på at det er brukt kjemiske våpen i borgerkrigen i Syria, ifølge president Barack Obama. Han varsler at dette kan endre USAs tilnærming til konflikten.

- Men vi vet ikke når, hvor eller hvordan det er blitt brukt. Heller ikke hvem som har brukt det, sa Obama i en kunngjøring i Det hvite hus tirsdag.

Bevisene som nå foreligger for at kjemiske våpen er blitt brukt, kan føre til en endring i hvordan verdenssamfunnet vil forholde seg til konflikten i Syria, ifølge Obama.

- Med det mener jeg at USA må revurdere hvilke alternativer som finnes når det gjelder å handle i Syria, sa han.

Presidenten har også tidligere varslet at nettopp bruk av kjemiske våpen vil kunne føre til en endring i USAs holdning, som hittil har vært avventende.

- Det som skjer i Syria, er en skam for verdenssamfunnet, sa Obama ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Bekymring
Obama understreket samtidig at alle fakta må på bordet før USA eventuelt går til aksjon mot Syria. Men han sa også at han allerede i fjor ba det amerikanske forsvaret om å forberede mulige tilnærminger til Syria. Hva disse tilnærmingene konkret besto av, ville han imidlertid ikke si noe om.

En rekke vestlige ledere har i det siste uttrykt stor bekymring over påstandene om bruk av kjemiske våpen. Det har også norske myndigheter gjort.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) krevde søndag at FN-inspektører må få slippe inn i Syria for å granske påstandene.

- Verdenssamfunnet har en forpliktelse til å kontrollere alle antatte tilfeller av bruk av kjemiske våpen, sa han.

Anklager hverandre
I Syria har regimet til Bashar al-Assad og opprørerne i lang tid anklaget hverandre for å ha brukt kjemiske våpen. Men foreløpig har ikke uavhengige inspektører fra FN kunnet reise inn i landet for å få bekreftet eller avkreftet opplysningene.

Syria har også minnet om hvordan etterretning fra USA, som senere viste seg ikke å holde vann, ble brukt til å rettferdiggjøre invasjonen av Irak i 2003.

FNs organisasjon for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har tidligere varslet at de påståtte bevisene fra Syria som Israel, USA og Storbritannia har henvist til, uansett ikke holder mål. OPCW vil aldri involvere seg i testing av prøver som ikke er samlet inn av organets egne inspektører i felten.

3617949

Ber om handling
Anklagene om bruk av kjemiske våpen har kommet på toppen av alle de andre meldingene om grusomme lidelser for Syrias sivile.

Over 70.000 mennesker skal være drept i opprøret, over 1,3 millioner drevet på flukt ut av landet og millioner av syrere inne i landet ha behov for humanitær hjelp.

Ledende forskere og eksperter har den siste tiden på nytt bedt verdenssamfunnet om å vurdere nye tiltak for å gjøre kampen mellom regimet og opprørerne mer jevnbyrdig.

- Det er min oppfatning at det internasjonale samfunnet må vurdere virkemidler som flyforbudssone, og det å yte noe mer direkte støtte, slik at styrkeforholdet jevner seg ut i større grad, sa general Robert Mood til NTB før helgen.

Han ledet en periode FNs observatørstyrke i Syria.

Hittil har FNs sikkerhetsråd, ikke minst på grunn av motstand fra Assads allierte Russland, ikke vært i stand til å gjøre noe for å stanse krigen. Russland har også avvist påstandene om at Syria har brukt kjemiske våpen i krigen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere