RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama: - BP må betale

(Reuters/Scanipx)
Sist oppdatert:
Barack Obama lover at selskapet BP skal få betale kostnadene for oljeutslippet i Mexicogolfen.

- Tragedien som utspiller seg ved kysten vår, er en smertefull påminnelse om at tiden nå er inne for å satse på en framtid basert på ren energi, sa Obama i en 18 minutter lang TV-sendt tale natt til onsdag norsk tid.

Han beskrev miljøkatastrofen i Mexicogolfen som en epidemi som må bekjempes i måneder og år framover.

- Vær trygg: Vi vil bekjempe dette utslippet med alle midler, så lenge det er nødvendig.

- BP må betale
Han lover at selskapet British Petroleum (BP) skal få betale alle kostnadene forbundet med oljeutslippet i Mexicogolfen. Onsdag har Barack Obama et møte med den svenske styreformannen i BP, Carl-Henrik Svanberg, og i TV-talen lovte han å bruke møtet godt.

- Jeg vil informere styreformannen i BP om at han må sette til side alle ressurser, uansett kostnad, for å erstatte tapene som arbeidere og bedriftseiere har hatt som følge av hensynsløsheten hans selskap har utvist, sa Obama i sin første tale fra Det ovale kontoret, som kun brukes ved nasjonale katastrofer.

- Skal ikke kontrolleres av BP
Obama ønsker at det skal opprettes et fond, og understreket at dette ikke skal kontrolleres av BP.

- For å sikre at alle legitime krav blir utbetalt på en rettferdig måte og innen rimelig tid, må fondet administreres av en uavhengig tredjepart, sa Obama.

Les også: Obama vil tvinge frem BP-fond

Større utslipp enn antatt
Samtidig som Barack Obama holdt sin tale fra Det ovale kontor, oppjusterte amerikanske myndigheter anslaget for hvor mye olje som lekker ut i Mexicogolfen. Utslippet er trolig på mellom 35.000 og 60.000 fat per dag.

Innenriksminister Ken Salazar sier estimatet er det beste man har så langt, men at det kan endre seg etter hvert som forskerne får tilgang til nye data.

Eksperter har gradvis oppjustert størrelsen på oljeutslippet, og det forrige anslaget var på mellom 20.000 og 40.000 fat olje om dagen.

Forsøker en ny metode
De nye tallene som ble presentert av innenriksdepartementet tirsdag, tyder på at opptil 515 millioner liter olje kan ha lekket ut i løpet av de åtte ukene som er gått siden utslippet begynte.

Selskapet BP opplyste tirsdag at det vil forsøke en ny metode for å samle opp oljen. Metoden omtales som Q4000, men BP oppgir ikke flere detaljer om hva den går ut på.

Håpet er å samle opp til sammen 28.000 fat olje per dag.

I sin tale anslo Obama at det i løpet av noen uker vil være mulig å samle opp 90 prosent av oljen som renner ut. Senere i sommer regner Obama med at BP vil klare å stanse utslippet helt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere