RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama: - Brutalt og sjokkerende

Foto: STR
Sist oppdatert:
USA sender marinesoldater til Libya etter ambassadør-drap.

USA skjerper sikkerhetstiltakene etter at ambassadøren Chris Stevens og tre andre ansatte ble drept under et angrep i Benghazi tirsdag kveld.

Demonstranter skal også ha angrepet USAs ambassade i Egyps hovedstad Kairo.

- Jeg har bedt administrasjonen om å sørge for at alle nødvendige ressurser blir satt inn for å ivareta sikkerheten til vårt personell i Libya, og for å skjerpe sikkerheten for diplomater verden rundt, sier Barack Obama i en uttalelse tirsdag morgen lokal tid, ifølge CNN.

Årsaken til angrepene skal være en protest mot en amerikansk amatørfilm som omtaler islam som kreft. Filmen viser også profeten Mohammed som en en falskner, kvinnebedårer og galning.

- Denne filmen må umiddelbart bli bannlyst og det må komme en beklagelse, sier 19 år gamle Ismail Mahmoud, som demonstrerte utenfor USAs ambassade i Kairo tirsdag kveld.

Sender inn soldater
En gruppe amerikanske soldater fra marineinfanteriet er nå på vei til Libya. Ifølge CNN kommer soldatene fra en amerikansk base på Sicilia i Italia, og skal være spesialisert på å sikre amerikanske installasjoner.

Angrepet på ambassaden i Benghazi tirsdag kveld skal ha vært svært kraftig. En væpnet libysk mobb gikk til angrep på konsulatet og satte fyr på bygningen, samtidig som det ble avfyrt rakettdrevene granater.

Se video fra angrepet:

- Brutalt og sjokkerende
- Vi tar på det sterkeste avstand fra disse brutale og sjokkerende angrepene, sa president Barack Obama under en pressekonferanse utenfor Det hvite hus torsdag formiddag lokal tid.

Obama sier amerikanske myndigheter nå samarbeider med libyske myndigheter for å fange de som står bak angrepet og stille disse til ansvar.

- Døde i byen han var med på å redde
Obama benyttet også sjansen til å hylle den avdøde ambassadøren.

- Han var en rollemodell for alle som jobbet med han, og til de unge diplomatene som skal gå i hans fotspor. Jeg og utenriksminister Clinton har vært helt avhengige av Stevens kunnskaper om situasjonen i landet.

- Det er spesielt tragisk at Stevens døde i Benghazi fordi dette er byen han var med på å redde. Han jobbet utrettelig for å få det unge demokratiet til å fungere. Chris var en modig og eksemplarisk representant for USA. Igjennom den libyske revolusjonen tjente han vårt land og det libyske folk uselvisk ved vår stasjon i Benghazi, sa Obama.

- Gir diplomatisk krise
Drapet på den amerikanske ambassadøren og tre andre diplomater i Benghazi kan sette forholdet mellom USA og Libya på prøve, mener forsker Kjetil Selvik.

Han mener angrepet var av en slik karakter at USA må reagere på det.

- Men hva slags reaksjon kommer veldig an på hvor sterkt Obama-administrasjonen ønsker å markere seg. Og det er vanskelig å si på nåværende tidspunkt. Men amerikanerne må velge strategi med omhu, sier Selvik til NTB.

- USA og Libya jobbet sammen
På pressekonferansen Obama holdt tirsdag formiddag avviser likevel presidenten noen diplomatisk krise.

- Båndene mellom USA og Libya brytes ikke. Under angrepet jobbet amerikanske styrker sammen med libyske styrker om å nedkjempe opprørerne og å bringe amerikansk personell i sikkerhet.

Her fraktes en uidentifisert mann ut av konsulatet i Benghazi

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere