RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: DAVID BANKS (Afp)

Obama: - De kaller meg en hund

Sist oppdatert:
Barack Obama snakket uten filter da han redegjorde for sitt nye lovforslag.

USAs president Barack Obama har denne uken lansert et nytt lovforslag, som skal generere millioner av amerikanske arbeidsplasser.

Obama ønsker å bruke svimlende 50 milliarder dollar på å oppgradere infrastrukturen i USA. Dette tilsvarer 310 milliarder kroner i dagens kurs. Hensikten er å få ned de høye arbeidsledighetstallene.

Republikanerne kaller det for hensynsløs sløsing med amerikanske skattepenger. Og selv noen demokratiske kongressmedlemmer vil trolig være imot å øke de føderale utgiftene bare noen uker før mellomvalget i USA.

Hukommelsestap
Men Obama var i kampånd da han var i Milwaukee hvor han talte til fagforeningsmedlemmer på Arbeidernes dag i USA.

Presidenten sa at republikanerne satset på at velgerne skulle lide av hukommelsestap fram til valget 2. november, og glemme at det var republikanernes politikk som førte til den økonomiske tilbakegangen.

Videre sa Obama at republikanerne hadde motsatt seg omtrent alle forslagene han har fremmet for å styrke økonomien. Obama understrekte også at republikanerne kun har foreslått løsninger som har forverret situasjonen.

- Den filosofien fungerte ikke så godt for middelklassefamiliene over hele Amerika. Det fungerte ikke så godt for landet vårt. Det eneste den gjorde var å sørge for et rekordunderskudd, og resulterte i den verste økonomiske krisen siden Den store depresjonen, sa han.

- Kaller meg en hund
Men Obama lovte at han skulle overbevise sine motstandere, og kjempe hvert eneste minutt for å snu økonomien rundt.

- Noen mektige interessegrupper, som har dominert agendaen i Washington i lang tid, er ikke alltid så veldig glad i meg. De snakker om meg som om at jeg skulle vært en hund. Dette var ikke en del av mine forberedte uttalelser, men det er sant, sa Obama som ville belyse sitt eget pågangsmot.

Den nye stimulipakken skal blant annet brukes til å bygge veier, jernbaneskinner, rullebaner og et nytt navigasjonssystem for flytrafikken i USA.

Demokratene har innrømmet at den nye planen ikke kommer til å skape nye arbeidsplasser før i 2011.

Men Obama vil neppe få lovforslaget godkjent i Representantenes hus eller i Senatet før valget, ettersom republikanerne har gitt klar beskjed om at de ikke støtter lovforslaget.

Dessuten har mange amerikanske politikere friskt i minnet fjorårets redningspakke på 814 milliarder dollar, som skulle generere millioner av arbeidsplasser. Kritikere hevder stimulipakken ikke har innfridd løftene.

Kilder: The Washington Post, The Hill, Politico.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere