Obama: - Skandaløst!

Foto: JASON REED (REUTERS)

Barack Obama opprørt over gigantiske milliardbonuser på Wall Street.

29.01.09 21:58

Torsdag varslet en rekke toppsjefer i norske banker at de vil avstå fra økte lønninger og skyhøye bonusordninger som følge av den økonomiske krisen.

- Det er positivt og bra at bankenes ledere nå har forstått hvor dårlig deres omdømme har kommet ut de siste dagene og nå tar grep for å rette opp det inntrykket, sa finansminister Kristin Halvorsen (SV) til Nettavisen.

120 milliarder i bonus
Men ikke alle moderer lønninger og bonuser i like stor grad.

Tidligere denne uken varslet New Yorks delstatsrevisor at Wall Street-bedriftene samlet tar ut 18 milliarder amerikanske dollar, tilsvarende 122 milliarder norske kroner, i bonuser.

Les saken: 120 milliarder i bonus

Det er den 6. høyeste totalbonusen som noensinne er tatt ut fra Wall Street. Og det for året som ble tidenes verste børskollaps.

Det er uklart om det er snakk om skattebetalernes penger fra krisepakkene som er blitt brukt til å ta ut bonusene, men delstatsrevisoren oppfordrer Obama-administrasjonen til å undersøke saken nærmere.

- Skandaløst
På en pressekonferanse torsdag fortalte talsmann Robert Gibbs ved Det hvite hus at presidenten var opprørt.

- President Obama svarte med ett ord da han hørte om utbetalingene: «skandaløst», sa Gibbs.

Gibbs sier slike utbetalinger vanskeliggjør arbeidet med å stabilisere økonomien.

- Vi kommer ikke til å klare å gjøre det som trengs for å stabilisere vår finansielle situasjon om det amerikanske folk leser om denne typen skandaløse oppførsel, sa Gibbs.

- Skammelig
Senere torsdag holdt også Obama selv en pressekonferanse.

- Da jeg så en artikkel som indikerte at Wall Street-bankene hadde gitt seg selv 20 milliarder dollar i bonuser... Det er uansvarlig. Det er skammelig, tordnet presidenten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag