RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
USAs president Brack Obama talte til nasjonen torsdag kveld. I den direktesendte TV-sendingen forklarer han hvordan IS skal uskadeliggjøres.
USAs president Brack Obama talte til nasjonen torsdag kveld. I den direktesendte TV-sendingen forklarer han hvordan IS skal uskadeliggjøres. Foto: Saul Loeb (Reuters / NTB Scanpix)

Obama: - Slik skal vi ta IS

Sist oppdatert:
President Barack Obama vil øke støtten til USA-vennlige opprørsgrupper i Syria, og opplyser at de skal trenes i Saudi-Arabia.

I en fjernsynstale til det amerikanske folk varslet Obama som ventet amerikanske flyangrep mot IS-mål i Syria.

President Barack Obama åpner for amerikanske flyangrep mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Syria og lover mer støtte til de mer moderate opprørerne i landet.

USA-vennlige opprørere i Syria skal nå trenes opp og væpnes av amerikanerne i Saudi-Arabia, for deretter å ta opp kampen både mot IS og president Bashar al-Assads regime.

Obama lover også 160 millioner kroner i militærhjelp til Irak og vil sende 475 flere militærrådgivere til landet som et ledd i kampen mot IS.

Mål i Syria

I en fjernsynstale til det amerikanske folk varslet Obama som ventet amerikanske flyangrep mot IS-mål i Syria.

– Vi vil jakte på terrorister som truer landet vårt, uansett hvor de måtte befinne seg, sa han.

– Det innebærer at jeg ikke vil nøle med å slå til mot dem verken i Syria eller Irak, sa Obama.

– Dette er et helt grunnleggende prinsipp for mitt presidentskap: Det fins ikke noe trygt skjulested for dem som truer Amerika, sa Obama i talen.

Løper Assads ærend

Kritiske røster har påpekt at USA ved å gå til krig mot IS i Syria, løper president Bashar al Assads ærend.

Saken fortsetter.

HENRETTES: Et bilde lastet opp på jihadistnettstedet Welayat Salahuddin i juni i år viser angivelig opprørere fra IS i ferd med å henrette irakiske fanger i Salaheddin-provinsen. 27. juni meldte Human Rights Watch om massedrap på irakiske soldater.


Obama er ikke enig og mener økt støtte til de mer moderate kreftene blant opprørerne vil veie opp for dette.

– Vi kan ikke sette vår lit til at Assad skal bekjempe ISIL. Hans regime terroriserer sitt eget folk og kommer aldri til å gjenvinne legitimiteten det har mistet, sa Obama, som benytter den islamistiske opprørsgruppens tidligere navn.

Annerledes krig

I talen understreket Obama sterkt at det ikke er aktuelt å sette inn amerikanske bakkestyrker i kampen mot IS, verken i Irak eller Syria.

– Det amerikanske folk må forstå at denne kampen vil bli annerledes enn krigene i Irak og Afghanistan. Den vil ikke inkludere amerikanske kampstyrker som kjemper på fremmed jord, sa han.

USA har de siste ukene stablet på beina en løs koalisjon av rundt 40 land, som alle har sagt seg villige til å delta i kampen mot IS.

Opprørsstøtte

Saudi-Arabia vil foruten Irak spille en sentral rolle i koalisjonen og tilby treningsleire der amerikanske instruktører skal trene opp mer moderate syriske opprørere.

Obama ber nå Kongressen bevilge nærmere 3,2 milliarder kroner til trening og væpning av syriske opprørere, not han ventes å få grønt lys for.

Republikanernes leder i Representantens hus, John Boehner (t.v.), med Barack Obama.

- Ikke nok

Republikanernes leder i Representantens hus, John Boehner, mener at dette ikke er nok.

– Dette kan ta år å gjennomføre, sier Boehner, som mener at USA straks må «stanse og reversere» IS' framrykking i Irak og Syria.

– En tale er ikke det samme som en strategi, sier Boehner.

Hindre frammarsj

Seniorforsker Henrik Thune ved NUPI tror Obamas planer kan hindre IS' videre frammarsj, men mener at strategien for å «tilintetgjøre» opprørsgruppen har store mangler.

– Ut ifra det han sier han vil gjøre, tror jeg utsiktene til å lykkes med å hindre IS fra å spre seg videre, eller innta Bagdad, er gode, sier Thune til NTB.

Det har USAs luftangrep i Irak allerede vist, påpeker han.

Seniorforsker Henrik Thune ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).


– Mulighetene for å «tilintetgjøre» IS er derimot mye mer usikre, og Obama gir heller ingen klare eller helt gode svar, mener Thune, som for tiden er gjesteforsker ved University of North Carolina.

Den eneste måten å nedkjempe IS på er ved hjelp av lokale sunnikrefter i Syria og Irak, påpeker han.

Ikke bakkestyrker

Heller ikke Erik Brattberg, som er sikkerhetspolitisk analytiker i tankesmia Atlantic Council i Washington, har tro på at USA vil lykkes med å knuse IS, slik Obama lovet i sin tale.

– Det handler i stedet om å redusere deres mulighet for å utgjøre en trussel mot amerikanske interesser, først og fremst i Irak, men også i andre deler av regionen, mener Brattberg.

For å knuse den islamistiske opprørsgruppen, som i dag kontrollerer store deler av Irak og Syria, trengs det helt andre virkemidler, mener han.

– Det ville i så fall innebære amerikanske bakkestyrker i Syria og Irak, noe som ikke er på dagsorden, sier Brattberg.

– Mangler partnere

Kritiske røster har påpekt at USA ved å gå til krig mot IS i Syria, løper president Bashar al-Assads ærend. Obama mener økt støtte til de mer moderate kreftene blant opprørerne vil veie opp for dette.

– Vi kan ikke sette vår lit til at Assad skal bekjempe ISIL. Hans regime terroriserer sitt eget folk og kommer aldri til å gjenvinne legitimiteten det har mistet, sa Obama, som benytter opprørsgruppens tidligere navn.

Professor Marc Lynch i tankesmia Center for a New American Security mener USA ikke har troverdige partnere i Syria.

– Amerikanske luftangrep mot IS i Syria er derfor ingen farbar vei, verken til politisk eller strategisk suksess, sier han.

- Kongressen bør stemme over dette, sier republikaneren Newt Gingrich.

Christopher Chivvis i tankesmia RAND Corporation tror heller ikke at IS kan slås ved hjelp av luftangrep.

– Luftangrep kan nok påføre dem betydelig skade, men vi vil ikke være i stand til å slå dem ved hjelp av luftangrep alene, sier han.

– Kraftfull tale

Republikaneren Newt Gingrich, som vanligvis er sterkt kritisk til det meste av det Obama foretar seg, er mer fornøyd.

– En kraftfull tale, mener Gingrich, som imidlertid advarer Obama mot å gå utenom Kongressen.

– Kongressen bør stemme over dette. Dette bør være en beslutning fattet av Kongressen, ikke av Obama, mener han.

– Vi bør komme fram til en amerikansk strategi som vi i fellesskap kan slutte opp om, sier Gingrich. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere