Obama: - Vi begynner et nytt kapittel

Bedringen i den amerikanske økonomien ble framhevet av president Barack Obama i talen om rikets tilstand

Bedringen i den amerikanske økonomien ble framhevet av president Barack Obama i talen om rikets tilstand Foto: Larry Downing (Reuters / NTB Scanpix)

USA begynner nå et nytt kapittel etter vanskelig år preget av terror og økonomisk krise, sa president Barack Obama i sin tale om rikets tilstand.

21.01.15 07:31

Han beskrev de 15 årene som har gått siden årtusenskiftet, som vanskelige. De har vært preget av terrorisme, kriger og økonomisk krise, ifølge presidenten, som mener utviklingen nå har snudd.

- I kveld begynner vi et nytt kapittel, sa presidenten, som høstet applaus fra medlemmene av Kongressen.

Han pekte på flere tegn til at økonomien er i bedring, og framholdt at «rikets tilstand er god» – «the state of the union is strong».

– Industrien blomstrer

- Nå som økonomien vokser, underskuddene blir mindre, industrien blomstrer og energiproduksjonen vokser raskt, har vi kommet oss ut av resesjonen med større frihet til å forme vår egen framtid enn noe annet land på jorda, sa Obama natt til onsdag norsk tid.

I talen foreslo Obama å øke skattetrykket for de rikeste amerikanerne, selv om han vet at forslaget høyst sannsynlig vil bli avvist av Republikanerne i Kongressen.

- Vil vi godta en økonomi hvor bare noen få av oss gjør det spektakulært bra? Eller vil vi forplikte oss til å skape en økonomi som fører til økende inntekter og muligheter for alle som gjør en innsats, spurte presidenten.

Kampen mot IS

Obama kom også inn på kampen mot IS – også kjent som ISIL – i Syria og Irak, og han ba Kongressen gi ham større frihet til å bruke militære maktmidler mot ekstremistene.

- Innsatsen vil ta tid. Den vil kreve fokus. Men vi vil lykkes, insisterte han.

Men selv om Obama mener strategien fungerer og at den ikke vil kreve amerikanske bakkestyrker, ber han nå Kongressen om å gjeninnføre noen av lovene som ga forgjengeren George W. Bush mulighet til å føre krig i Irak.

- Den største trusselen

I talen beskrev Obama klimaendringene som den største trusselen mot framtidige generasjoner.

Han minnet om at 2014 var det varmeste året som noen gang er registrer på jorda, og at dette er del av en trend. 14 av de 15 varmeste årene som er registrert, har vært etter årtusenskiftet.

- Pentagon sier at klimaendringene utgjør en umiddelbar trussel mot vår nasjonale sikkerhet. Vi bør handle med utgangspunkt i det, sa presidenten.

Avtalen mellom USA og Kina om utslippskutt som ble presentert i fjor høst, har ført til at også andre land gjør mer, ifølge Obama.

Han skrøt også av det amerikanske romfartsprogrammet og planene om på sikt å sende astronauter til Mars. Som et ledd i forberedelsene skal astronauten Scott Kelly, som var til stede i salen under talen, tilbringe et helt år i rommet.

- Lykke til, og husk å legge bilder ut på Instagram, sa Obama.


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag