RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
BESØK: USAs president Barack Obama besøkte amerikanske soldater på Bagram-basen i Afghanistan søndag. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix
BESØK: USAs president Barack Obama besøkte amerikanske soldater på Bagram-basen i Afghanistan søndag. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix

Obama: – Alle soldater hjem innen 2016

Sist oppdatert:
Siste soldater hjem i 2016.

USAs president Barack Obama vil beholde 9.800 soldater i Afghanistan etter årsskiftet, hvis afghanske myndigheter går med på å signere en sikkerhetsavtale.

I løpet av 2015 skal antallet ytterligere halveres, og innen utgangen av 2016 skal de siste soldatene hentes hjem, ifølge planene som Obama offentliggjorde på en pressekonferanse i Det hvite hus tirsdag kveld.

– Vi er nødt til å erkjenne at Afghanistan ikke kommer til å bli noe perfekt sted, og at det ikke er USAs ansvar å gjøre det til et slikt sted, sa Obama.

Afghanistans president Hamid Karzai har lenge nektet å undertegne en sikkerhetsavtale som åpner for amerikanske soldater på afghansk jord også i årene som kommer. Men Karzai går snart av, og det er ventet at hans etterfølger vil signere avtalen.

Både Abdullah Abdullah og Ashraf Ghani, som kjemper om presidentposten i andre valgomgang i midten av juni, har sagt at de vil undertegne avtalen med USA.

– Så jeg har håp om at vi kan få det gjort, sier Obama.

USA har for tiden om lag 32.000 soldater i Afghanistan.

Avventer ny president
USA har for tiden om lag 33.000 soldater i det krigsherjede landet, ifølge NATOs egne tall fra april. I tillegg bidrar øvrige NATO-land med til sammen rundt 17.000 soldater, hvorav drøyt 100 er fra Norge.

Uten en amerikansk avtale med afghanske myndigheter blir det heller ingen avtale for NATOs planlagte treningsoppdrag. Alliansen ønsker å holde en mindre styrke i landet som skal støtte og drive opplæring av den afghanske hæren.

Afghanistan forbereder seg nå til en andre runde av presidentvalget, som skal holdes 14. juni. Begge kandidatene som stiller i andre valgomgang, Abdullah Abdullah og Ashraf Ghani, har sagt at de er villige til å signere sikkerhetsavtalen USA har foreslått.

Anstrengt forhold
Den amerikanske presidenten var søndag på et overraskelsesbesøk til Bagram-basen i Afghanistan. Der skal han blant annet ha diskutert planen for antall soldater som skal bli værende også etter 2014.

Afghanistans president Hamid Karzai, som har et anstrengt forhold til sin amerikanske kollega, takket nei til å møte Obama under besøket på Bagram-basen. I stedet snakket de to sammen på telefon da USAs president var på vei hjem igjen.

Obama lovte da å varsle Karzai på forhånd før han kunngjør sin beslutning om hvor mange soldater som skal bli igjen i Afghanistan i tiden framover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere