*Nettavisen* Nyheter.

Obama advarer palestinerne

Foto: SPENCER PLATT (Afp)

President Barack Obama sier palestinerne fortjener sin egen stat, men påpeker at det ikke finnes noen snareveier.

USAs president Barack Obama sa til FNs generalforsamling at palestinerne fortjener sin egen stat, men at dette kan bare oppnås gjennom samtaler med Israel.

- Freden vil ikke komme gjennom uttalelser og resolusjoner i FN, sa Obama da han talte til forsamlingen onsdag ettermiddag norsk tid.

- Ingen snareveier til fred
Videre sa presidenten at det ikke finnes noen snareveier til fred.

- Til syvende og sist er det israelerne og palestinerne, og ikke oss, som må få i havn en avtale om sakene som splitter dem, både når det gjelder grenser og sikkerhet, og flyktninger og Jerusalem, sa Obama.

Det er forventet at Obama vil oppfordre palestinerne til å trekke søknaden om å bli et fullverdig medlem av FN.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas skal etter planen levere inn søknaden førstkommende fredag. Obama skal ha samtaler med både Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu før søknaden blir formelt overlevert til FNs sikkerhetsråd.

Vil legge ned veto
USA har sagt at de vil legge ned veto, mens de støtter Israels synspunkt om at direkte fredsforhandlinger er den eneste veien til fred.

- USAs forpliktelse overfor Israels sikkerhet er urokkelig, og vårt vennskap til Israel er dypt og varig, sa Obama.

De palestinske selvstyremyndighetene mener et medlemskap i FN vil gi dem større forhandlingsmuligheter i bilaterale samtaler med Israel. Men kritiske røster hevder imidlertid at medlemskapet er av symbolsk art, og kan i verste fall føre til en eskalering av konflikten i Midtøsten.

Observatørstatus
Et veto fra USA vil hindre Sikkerhetsrådet fra å godkjenne et fullverdig FN-medlemskap for palestinerne. Men De palestinske selvstyremyndighetene har imidlertid mulighet til å få en såkalt observatørstatus, som kun må godkjennes av FNs generalforsamling.

En observatørstatus gir palestinerne tilgang til en rekke FN-organer, deriblant den internasjonale straffedomstolen.

Dette kan bli problematisk for Israel, som frykter palestinere vil benytte sin observatørstatus til å klage inn Israel til straffedomstolen.

Kilder: BBC, CNN

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag