*Nettavisen* Nyheter.

Obama åpner for luftangrep i Irak

TALTE: Barack Obama holdt pressekonferanse natt til fredag norsk tid. Foto: Larry Downing (Reuters / NTB Scanpix)

President Barack Obama åpner for luftangrep mot mål i Irak. USA ønsker å hindre et folkemord, ifølge Obama.

08.08.14 07:31

President Barack Obama åpner for luftangrep mot opprørsgruppen ISIL i Irak. Formålet er å beskytte amerikanere i landet og hindre et folkemord på religiøse minoriteter.

På en pressekonferanse natt til fredag norsk tid gjorde presidenten det klart at han vil hindre et mulig folkemord mot yezidiene, en religiøs minoritet i den nordlige delen av Irak. Mange medlemmer av folkegruppen har søkt tilflukt i fjellene utenfor byen Sinjar.

– Vi kan handle ansvarlig og med omhu for å hindre et folkemord, sa Obama på pressekonferansen.

Han sa at luftangrep kan bli aktuelt for å hjelpe lokale styrker som forsøker å hjelpe flyktninger som er omringet av opprørere. I tillegg åpnet han for å iverksette flyangrep hvis ISIL nærmer seg den kurdiske hovedstaden Arbil, hvor det befinner seg et betydelig antall amerikanere.

– Irak ba om hjelp

I tillegg til at han åpner for flyangrep, har Obama godkjent flyslipp av hjelpesendinger til flyktninger i Irak. Flere flydropp er allerede blitt gjennomført.

Presidenten vektla at Iraks regjering har bedt USA om hjelp. USA kan ikke vende det døve øret til når det er mulig å avverge en massakre, sa Obama.

Han understreket imidlertid at det ikke blir aktuelt å sende amerikanske bakkestyrker tilbake til Irak.

– Selv om vi støtter irakerne når de slåss mot disse terroristene, vil ikke amerikanske styrker bli sendt tilbake for å kjempe i Irak. Det finnes ikke noen amerikansk militær løsning på den større krisen i landet, sa presidenten.

Mat og vann

Flydroppene med forsyninger som allerede er gjennomført, fant sted i fjellområdene utenfor byen Sinjar torsdag, ifølge en amerikansk forsvarskilde.

Forsyningene inneholdt mat og vann. Mange tusen mennesker har flyktet fra Sinjar etter at byen ble erobret av de ytterliggående islamistiske ISIL-opprørerne.

Lokale kilder har fortalt om en rekke yezidier i dette området som er blitt drept av ISIL fordi de nektet å la seg omvende til islam. Ifølge Obama har ISIL truet med å ødelegge yezidifolket.

Også mange kristne irakere har søkt tilflukt i fjellene utenfor Sinjar. De amerikanske flyene har nå forlatt området igjen, ifølge den amerikanske forsvarskilden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag