*Nettavisen* Nyheter.

Obama ber Europa ta ansvar for forsvaret

– Verden er sikrere og mer framgangsrik når vi står sammen, sa Obama i en tale torsdag. Foto: Yves Logghe (Ap)

Friheten er ikke gratis, advarer USAs president Barack Obama mens Europa kutter i forsvarsbudsjettene.

Russerne står alene i Ukraina-konflikten og tar feil om de tror de kan svekke europeisk og amerikansk samhold, var budskapet fra Barack Obama onsdag på hans første besøk i Brussel som amerikansk president.

- Verden er sikrere og mer framgangsrik når vi står sammen, sa Obama.

- Samarbeidet mellom landene våre er uten sidestykke, fremholdt EU-president Herman Van Rompuy.

Les også: - Friheten er ikke gratis
Les også: Ukraina samler støtte til FN-resolusjon

NATO

Etter bare et par timer i Unionens hovedkvarter og til forsikringer fra EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso om at USA kan regne EU som sin beste venn, dro Obama videre til et møte med NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen. Også der sto Ukraina og Europas sikkerhet i sentrum.

- I dag patruljerer NATO-fly luftrommet over Baltikum, og vi har forsterket vår tilstedeværelse i Polen. Vi er forberedt på å gjøre mer, og hvert NATO-land må bære sin del av byrden ved å investere i vårt felles forsvar, sa Obama i en tale onsdag kveld.

Presidenten og Fogh Rasmussen diskuterte hvilke nye skritt NATO kan ta som svar på Russlands handlinger i Ukraina. Forsvarsplaner kan bli oppdatert, det kan bli flere øvelser, og forsvarssamarbeidet med ukrainerne trappes opp.

- NATO-land står aldri alene, fremholdt Obama.

Frihet koster

Den amerikanske presidenten er bekymret for fallende europeiske forsvarsinvesteringer i en allianse der USA allerede bærer brorparten av utgiftene.

- Felles forsvar betyr at alle bidrar. Jeg har vært litt bekymret for fallende pengebruk i noen europeiske land, sa Obama, som likevel tilføyde at det har vært forståelig i en presset økonomisk situasjon.

- Situasjonen i Ukraina minner oss på at friheten vår ikke er gratis. Vi må være villige til å sørge for at vi har en troverdig NATO-styrke. Det kan ikke bare være en amerikansk øvelse, sa han i et budskap også Fogh Rasmussen har understreket.

Russland alene

- Russland står helt alene, sa Obama om Ukraina-krisen.

- Hvis noen trodde verden ikke ville bry seg, at Europa og USA ikke står samlet, tok de grundig feil, sa han.

Sammen med Van Rompuy og Barroso understreket Obama at Russland blir møtt av nye sanksjoner om russerne beveger seg videre inn i Ukraina fra Krim-halvøya.

Men det er ikke snakk om starten på en ny kald krig, sa presidenten.

- I motsetning til Sovjetunionen leder ikke Russland en gruppe land eller fremmer noen global ideologi. USA og NATO oppsøker ingen konflikt med Russland, sa Obama.

Frihandel

EU og USA diskuterer mulige straffetiltak mot russisk energisektor, men det skjer i vissheten om at europeiske land selv vil bli skadelidende.

Der kommer viktige forhandlinger om frihandelsforhandlinger mellom USA og EU inn. Partene har satt i gang et omfattende arbeid med å fjerne tollmurer og samkjøre produktstandarder og prosedyrer, og et tettere energisamarbeid kan bli aktuelt.

Obama kom til Brussel tirsdag kveld med et følge på 900 personer, ifølge The Guardian, og skulle tilbringe under ett døgn i EU-hovedstaden.

Onsdag kveld skulle han videre til Italia.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag