*Nettavisen* Nyheter.

Obama ber Putin presse militsgrupper i Ukraina

Ukrainske soldater i topp beredskap mandag 14. april i nærheten av byen Slovyansk øst i landet på grensen mot Russland. Foto: Maxim Dondyuk (Ap)

USAs president Barack Obama har bedt president Vladimir Putin om å presse de prorussiske gruppene i Ukraina til å legge ned våpnene.

I en telefonsamtale mandag diskuterte de to statslederne Ukraina-krisen, som forverret seg i helgen. Da ble en rekke offentlige bygninger øst i landet okkupert av væpnede prorussiske grupper.

– Obama oppfordret president Putin til å bruke sin innflytelse over disse væpnede prorussiske gruppene til å overbevise dem om å forlate bygningene, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus, melder NTB.

– Feilaktig informasjon

Putin oppfordret på sin side Obama til å bruke sin innflytelse til å avverge nye blodsutgytelser i Ukraina, ifølge en uttalelse fra Kreml. Den russiske presidenten siktet etter alt å dømme til USAs tette forbindelser til den ukrainske regjeringen i Kiev.

USAs regjering har tidligere anklaget Russland for å stå bak uroen øst i Ukraina. Dette stemmer ikke, ifølge Putin, som mener amerikanernes analyse må basere seg på feilaktig informasjon.

Diplomati

Obama gjorde det klart at Ukraina-krisen fortsatt kan løses med diplomatiske midler. Men han framholdt også at Russlands handlinger i øyeblikket ikke legger forholdene til rette for diplomati.

Fortsetter regjeringen i Moskva å støtte de prorussiske gruppene i Ukraina, vil det føre til større kostnader for Russland, advarte Obama. Han krevde også at de russiske militære styrkene nær den ukrainske grensen må trekkes tilbake.

Presidentene var likevel enige om å fortsette å lete etter diplomatiske løsninger fram mot møtet om Ukraina-krisen som holdes i Genève torsdag. Her skal både USA, Russland, EU og Ukraina etter planen delta.

Brende frykter blodbad

Ifølge NATO står flere titusen russiske soldater oppmarsjert nær grensen til Ukraina. Utenriksminister Børge Brende (H) frykter hva som blir konsekvensen hvis Russland invaderer Ukraina og det bryter ut krig.

– Jeg frykter at vi kan vi stå overfor samme situasjon som på Krim. Da vil ukrainske soldater denne gang trolig besvare det. Det kan ende med et blodbad i hjertet av Europa, sier Brende til NRK.

Han peker på at det befinner seg store militære styrker på begge sider av grensen mellom Russland og Ukraina.

– Det er en svært farlig situasjon i Ukraina. Jeg håper intenst vi finner en diplomatisk løsning. Hvis ikke kan dette ende i en krig. Hvis Russland går inn gjennom en intervensjon, er det 140.000 ukrainske soldater som vil besvare dette, sier Brende.

Utvider sanksjoner

EUs utenriksministre møttes mandag for å diskutere situasjonen i Ukraina, og ble enige om å utvide listen over dem som omfattes av sanksjoner fordi de har en rolle i krisen i Ukraina.

– I lys av den senere tids hendelser har vi bestemt å utvide listen over dem som er ilagt reiserestriksjoner og som får sine midler i europeiske banker sperret, sa EUs utenrikssjef Catherine Ashton etter møtet.

Tirsdag skal unionens forsvarsministre møte NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Et toppmøte om sanksjonene mot Russland kan bli holdt neste uke dersom det er behov for det, ifølge regjeringen i Frankrike. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.