RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: White house

Obama dytter denne midt i trynet på Trump

Sist oppdatert:
Fødselsattesten til presidenten ble offentliggjort i dag.

Onsdag offentliggjorde Det hvite hus president Barack Obamas utvidede fødselsattest.

Den bekrefter at Barack Hussein Obama ble født klokka 19.24 4. august 1961 ved Kapiolani sykehus i Hawaiis hovedstad Honolulu.

Nye spekulasjoner
Det har vært spekulert i om Obama er født i USA helt siden presidentkampanjen startet for 2,5 år siden. Etter at kjendismilliardæren Donald Trump fortalte at han vurderer å stille som presidentkandidat, har det igjen begynt å florere spørsmål om Obama virkelig er født i USA.

For å bli president i USA må man være født i landet, være 35 år eller eldre og bodd i USA i minst 14 år. Tidligere har det blitt offentliggjort kortversjoner av Obamas fødselsattest.

- Født i Kenya
Skeptikerne som mener at Obama ikke er født i USA, kaller seg «birthers». Konspirasjonsteoriene deres sier blant annet at han ble født i Kenya, og ikke Hawaii og at fødselsattesten hans skal være forfalsket. Det hevdes også at han er født i Indonesia, hvor han bodde flere år som barn, og derfor har mistet sitt amerikanske statsborgerskap. Kravene er fremmet av en rekke teoretikere og politiske motstandere, som altså kaller seg «birthers».

Se CNNs innslag om saken her:

- Stolt over meg selv
Donald Trump ble stolt da han fikk høre at fødselsattesten hadde blitt offentliggjort, melder ABC News.

- I dag er jeg veldig stolt over meg selv, jeg har utrettet noe ingen andre har fått til. Jeg har akkurat blitt informert om at presidenten har offentliggjort fødselsattesten sin. Jeg vil se på den, men jeg håper den er riktig slik at vi kan gå over til langt viktigere saker, og slik at pressen kan slutte å stille spørmsmål. Dette burde han ha gjort for lenge siden, sier han på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Jeg er veldig beæret over å ha spilt en så stor rolle i offentliggjøringen. Nå håper jeg at vi er kvitt dette problemet, sier han videre.

Møtte pressen
Obama møtte pressen litt før klokka 16.00 onsdag ettermiddag for å kommentere offentliggjørelsen av fødselsattesten.

- Normalt ville jeg ikke kommentert en sånn sak, sa presidenten.

Her kan du høre hva Obama fortalte på pressekonferansen onsdag:

- Har viktigere ting å bry meg om
Men etter to uker hvor denne saken har vært i fokus og tatt oppmerksomheten fra blant annet en viktig tale om budsjettet, så han seg likevel nødt til å kommentere saken.

- Denne saken har pågått mellom to og to og et halvt år. Vi har viktigere ting å bry oss om, jeg har viktigere ting å bry meg om. Vi har enorme utfordringer der ute, og de får vi ikke gjort noe med hvis vi hele tiden blir distrahert, sa han videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere