RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama et hestehode foran McCain

Sist oppdatert:
Demokratenes presidentkandidat leder, men klarer ikke å riste av seg John McCain.

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama har en knapp ledelse på republikanernes John McCain viser en ny meningsmåling utført på vegne av Washington Post og ABC News.

Obama leder med 48 prosent mot McCains 42 prosent.

Uavhengige kan avgjøre
Samtidig viser målingen at McCain plukker stadig flere stemmer hos velgere som ikke har partitilhørighet. Grunnen er at han ses av flere velgere som en sterkere kandidat til å bekjempe terrorisme. Det kan raskt svinge pendelen for hvem av de to som lligger øverst på meningsmålingen.

At Obamas tilhengere er unge velgere, som i langt større grad enn McCains eldre og godt voksne velgere risikerer å ikke møte opp for å avlegge sin stemme den avgjørende dagen, kan også få konsekvenser.

Uerfaren
Et verre problem for Obama er at han ses som uerfaren. Kun halvparten av de spurte mener han har nok erfaring til å kunne gjøre jobben som USAs president. 46 prosent mener han ikke har erfaringen som trengs for å gjøre en god jobb.

Obama får heller ikke så stor drahjelp fra Hillary Clintons velgere som han kunne håpet på. 24 prosent av Hillarys tilhengere sier de foretrekker McCain foran Obama, mens 13 prosent sier de heller velger en annen kandidat eller å ikke stemme i det hele tatt. Det er de samme tallene fra en lignene måling foretatt før Clinton valgte å trekke seg fra valgkampen.

Skillelinjer
Obama leder hos velgerne på spørsmål som dreier seg om kvinner og klima, helsevesen, bensinpriser, økonomi- og energipolitikk og skatter. Han skårer høyest på sju av elleve grunnleggende temaer som er spurt om i meningsmåling. Washington Posts og ABCs kommentatorer stiller seg begge spørsmålet om hvorfor Obama derfor ikke leder mer enn han gjør over McCain.

For McCain på sin side har størst tiltro blant velgerne kun når det gjelder å bekjempe terrorisme og har også en liten ledelse på tiltroen til å håndtere internasjonale realasjoner.

Dermed ligger flere forhold til rette for at Obama skal klare å rykke fra McCain.

Hjelp fra republikanerne
Sittende president George W. Bush får tommelen opp fra kun 29 prosent av de spurte, mens hele 68 prosent mener han gjør en dårlig jobb som president. Det er den laveste oppslutning noen sittende president har hatt noen gang. Selv Richard Nixon hadde aldri mer enn 66 prosent av amerikanerne mot seg, i 1966.

I tillegg er misnøyen med amerikanske politikk og økonomi den største siden begynnelsen av 1970-tallet, noe som kan gi støtte til Obamas kandidatur.

En annen endring den nye meningsmålingen viser, er at stadig flere setter Obamas «nye ideer og en ny retning» høyere enn McCains «erfaring og sterkt lederskap».

Hillary mer populær
Hillary Clintons popularitet har steget med ti prosentpoeng etter at hun ga seg i begynnelsen av juni. Det hjelper henne likevel lite i forhold til å nå en eventuell plass som visepresident.

Selv om populariteten hennes øker også for å få denne stillingen - 46 prosent av demokratene og demokratvennlige ønsker henne ved siden av Obama - er det likevel flere som ikke vil stemme deomkratisk dersom hun blir valgt som visepresidentkandidat, viser målingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere