RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama får mer kjeft enn Bush

Foto: SAUL LOEB (Afp)
Sist oppdatert:
Amerikanere er stort sett forbannet på alt og alle, sier ekspert.

Oljekatastrofen i Mexicogolfen har blitt en torn i øyet for president Barack Obama. Katastrofen vokser i omfang for hver dag, uten at myndigheter eller oljeindustrien ser ut til å ha noen form for kontroll på situasjonen.

TV-bilder av oljerammede kystområder, kombinert med bilder av pelikaner som drukner i oljesøl, har opprørt og satt sinnene i kok hos amerikanere.

En fersk meningsmåling viser at 69 prosent av amerikanerne er misfornøyd med myndighetenes respons på oljekatastrofen.

Målingen er utarbeidet for ABC News og Washington Post.

Mer fornøyd med Bush
Obamas forgjenger George W. Bush fikk også massiv kritikk for sin respons etter at orkanen Katrina jevnet store deler av New Orléans med jorden. Men det var fortsatt bare 62 prosent som var misfornøyd med Bushs håndtering – hvilket betyr at publikum var mer fornøyd med Bush enn Obama når det gjelder katastrofehåndtering.

- Uansett hvem som sitter på ansvaret når sånne katastrofer inntreffer, og man ser myndighetenes utilstrekkelighet til å håndtere det, så vil de bli offer for den frustrasjonen som bygger seg opp, sier USA-ekspert Svein Melby, leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, til Nettavisen.

Deepwater Horizon havarerte 22. april. Resultatet var elleve omkomne mennesker og USAs verste oljekatastrofe gjennom tidene.

Eierskap til katastrofen
Obama forsøkte å distansere seg fra oljekatastrofen i begynnelsen. Motivet kan ha vært at Obama forsøkte å unngå å få eierskap til katastrofen, og ville helst at BP skulle være den tydelige syndebukken.

Men dette kan ha vist seg å slå feil.

- Jeg tror han har fått et problem fordi han kom litt sent ut, og hadde litt for stor tro på at BP skulle ordne opp i dette. Han var ikke veldig mye på banen da jeg var der i tre uker i april og mai. I ettertid så hadde det kanskje vært klokere av ham å være mer og høyere på banen, sier Melby.

- Forbannet på alt og alle
Til høsten er det kongressvalg i USA, og oljekatastrofen kan ha en innvirkning på Demokratenes muligheter til å få flertall i begge kamre. Men Melby understreker at amerikanere har mye å slite med for tiden, og at både republikanere og demokrater er upopulære blant den jevne velgeren.

- Ifølge Washington Post er amerikanere stort sett forbannet på alt og alle, og jeg tror avisen har litt rett i det. Men hva som kommer til å bli summen av den frustrasjonen som gjør seg gjeldende av arbeidsledighet, økonomisk usikkerhet, Afghanistan og nå dette oljesølet, er uklart, sier Melby.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere