*Nettavisen* Nyheter.

Obama fikk terningkast seks

Foto: Jae Hong (AP)

USA-ekspert mener president Barack Obama var på nippet til å skille Rødehavet.

20.01.09 23:15

Norges fremste USA-eksperter Svein Melby og Ole Moen kommenterer Barack Obamas første tale som USAs president.

- Jeg synes dette var en sekser. Dette var en kjempefin tale og det er en tøff tale i det at den feller en knusende dom over forgjengerens politikk, og over at amerikanerne selv har rotet seg opp i økonomiske problemer uten å ta tak i dem, sier seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

Les Obamas tale her

Professor Ole Moen mener derimot at president Obama har levert langt bedre taler tidligere.

- Det var ikke hans største tale, men den var bra og kraftfull. Han var nok mer høytidelig enn det han pleier å være, og var preget av stundens alvor. Men han er jo en mesterlig taler. Det er en flyt og det er ikke mye snubling eller tomsnakk. I hver setning er det en blanding av det konkrete og det abstrakte, sier Ole Moen, professor i amerikanske studier ved Universitetet i Oslo, til Nettavisen.

- Han var litt Moses
Som kjent har USA fått et svekket omdømme under George W. Bushs to presidentperioder. Obama varslet derimot at han skulle gjenreise tilliten til USA ute i verden.

- Det var veldig mye et budskap til verden om at USA er klare igjen til å lede og fronte de store utfordringene. Han snakker om at USA må gjenvinne sitt idébaserte lederskap. Det var en kraftig appell om nasjonalt samhold. Han varsler en pragmatisk tøff linje og en ganske annen kurs på utenrikspolitikken, og at USA under hans lederskap er klare til å lede, sier Melby.

Professor Moen mener Obama var på nippet til å skille Rødehavet.

- Han var litt Moses med det at han skal lede nasjonen, sier professoren.

Klar beskjed til ekstremister
Obama kom også med en klar beskjed til ekstremister som ville USA vondt. Men han åpnet samtidig opp for samarbeid og diplomati. Selv om han aldri nevnte Midtøsten-spørsmålet, pirket han flere ganger bort i problemstillingen.

- Det var en invitasjon til den muslimske verden hvor han ber om samarbeid med gjensidig respekt. Han sier at de regimene som er korrupte og som undertrykker mennesker er på feil side av historien, men at USA er villig til å rekke ut en hånd hvis de slutter å knytte nevene, sier Melby.

- Det var en klar advarsel til folk som vil prøve seg. Det var både gulrot og pisk, sier Moen.

På hjemmebane tok Barack Obama et oppgjør med Bushs innenrikspolitikk og den økonomiske mishåndteringen som førte USA ut i denne finanskrisen. Både Moen og Melby mener Obama kom med flere sleivspark til forgjengeren.

- Det var mye stygt til Bush, sier Moen.

Ingen Kennedy
Men det var ingen typiske John F. Kennedy-sitater å hente ut fra talen. Kennedy ble som kjent siterte i all ettertid for frasen: «Ask not what your country can do for you - ask what you can do for your country», som ble sagt under Kennedys innsettelsestale i 1961.

- Men det er typisk Obama. Han vil at folk skal følge resonnementet. Det tror jeg er bevisst fordi han vil tvinge folk til å tenke og resonnere. Det har vært typisk for ham under de tidligere talene, sier Melby.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.