Obama fordømmer drap på muslimske studenter

Studenter tente lys under en minnemarkering på University of North Carolina for de tre unge muslimene som ble skutt og drept på en parkeringsplass tirsdag. Over 5.000 mennesker tok farvel med ofrene da de ble begravet torsdag.

Studenter tente lys under en minnemarkering på University of North Carolina for de tre unge muslimene som ble skutt og drept på en parkeringsplass tirsdag. Over 5.000 mennesker tok farvel med ofrene da de ble begravet torsdag. Foto: Chris Keane (Reuters)

USAs president fordømmer de brutale drapene på tre unge muslimer i North Carolina.

Ingen i USA skal angripes på grunn av religion, sier Barack Obama.

Uttalelsen fra Det hvite hus kom fredag, tre dager etter at en nabo skal ha skutt og drept de tre amerikanerne i delstaten North Carolina. Samtidig hyller FNs generalsekretær drapsofrene, som alle var aktive i humanitært arbeid.

Politiet uttalte tidlig at drapene så ut til å være motivert av en krangel om parkeringsplasser. Men ofrenes familier tryglet Obama om å sørge for at føderale myndigheter gransker hvorvidt gjerningsmannen var motivert av hat mot muslimer.

– Ingen i USA skal noensinne bli rammet på grunn av hvem de er, hvordan de ser ut eller hvem de tilber, sa Obama som har fått kritikk for sin taushet i saken.

Nygifte

Samtidig opplyser justisdepartementet i Washington at det slutter seg til FBIs innledende etterforskning av trippeldrapet.

Nygifte Deah Barakat (23), hans kone Yusor Abu-Salha (21) og hennes søster Razan Abu-Salha (19) ble funnet skutt og drept i en leilighet i Chapel Hill tirsdag. En 46 år gammel nabo ble pågrepet kort tid senere.

Både FBI og lokalt politi undersøker nå hvorvidt 46-åringen angrep de tre på grunn av deres tro. Saken har vakt stor internasjonal oppmerksomhet og tallrike fordømmelser på sosiale medier under emneknaggen #MuslimLivesMatter.

Ban rørt

Den 46 år gamle mannen som er siktet for drapene, var parets nabo. Han har uttrykt sterk motstand mot både islam og kristendom på sosiale medier, og politiet skal ha beslaglagt et titall skytevåpen i boligen hans. 46-åringens kone har uttalt at skytingen ikke har noe med religion å gjøre.

Over 5.000 mennesker fulgte de unge studentene til graven i Chapel Hill torsdag. FN-sjef Ban Ki-moon hyllet fredag ofrene og sa han ble dypt rørt av folkemengdene som mintes de tre.

– I en tid preget av urovekkende spenninger forårsaket av dem som prøver å forvrenge trosbudskap og så splittelse, representerte disse tre unge menneskene storartede verdier som verdensborgere, sier Ban.

Innsamlingsaksjon

Deah Barakat, som var tannlegestudent, hadde startet en innsamlingsaksjon for en flyktningleir i Tyrkia, der han og andre tannlegestudenter håpet å gi syriske flyktninger tannhelsehjelp.

Målet var å samle inn 20.000 dollar, men donasjonene har strømmet inn etter at 23-åringen ble drept. Fredag hadde formålet gjennom nettstedet YouCaring.com samlet inn over 350.000 dollar, eller drøyt 2,6 millioner kroner. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.