Gå til sidens hovedinnhold

- Obama fører krig mot kvinner

Kvinnene glimrer med sitt fravær i Obamas innerste sirkel.

I disse dager er USAs president Barack Obama opptatt med å utforme sin nye administrasjon. Han har allerede kunngjort at han ønsker seg John Kerry som utenriksminister, Chuck Hagel som forsvarsminister og John Brennan som CIA-sjef. Dermed blir USAs sikkerhets- og utenrikspolitiske team svært mannsdominert.

Kritiske røster har imidlertid blitt provosert over at det er så få kvinner som får toppstillinger i Obamas administrasjon. En av dem er den tidligere kandidaten i republikanernes nominasjonsprosess i 2008, Mike Huckabee.

«Krig mot kvinner»
Onsdag gikk radioverten Huckabee ut og kritiserte Obama for å ha lite mangfold i administrasjonen, og anklaget presidenten for å føre en «krig mot kvinner», ifølge Politico.

- De kvinnene som støttet Obama, klør seg nå i hodet og sier «Whoa! Hva er grunnen til at det er så mye testosteron i Obamas administrasjon, og så lite østrogen, sa Huckabee på sitt eget radioprogram.

- Når du kikker deg rundt, så består alle disse mektige utnevnelsene av hvite menn, sa Huckabee.

Det republikanske partiet ble under forrige valgkamp anklaget for «å føre en krig mot kvinner» fordi de var motstandere av statsfinansierte abort og prevensjon. Nå snur Huckabee på flisa, og mener det er Obama som fører krig mot kvinnene.

Huckabee hevder Obama brukte republikanernes såkalte «krig mot kvinner» til å overbevise kvinnelige velgere om at han ville gi dem gratis prevensjon og abort.

- Men han lovte aldri at de ville få viktige stillinger ved maktens bord, sier Huckabee ironisk.

Kvinner forsvinner ut
Flere ministere i Obamas administrasjon har meldt sin avgang når Obama starter på sin andre fireårsperiode i slutten av januar.

Blant dem er utenriksminister Hillary Clinton. Obama ville egentlig ha USAs FN-ambassadør Susan Rice til å overta denne posten. Men Rice ble ansett for å være for kontroversiell blant mange republikanere, og ville trolig fått problemer med å bli godkjent som utenriksminister under senatshøringene. Alle ministerne skal etter amerikansk lov bli godkjent av Senatet.

Derfor valgte Obama å utnevne John Kerry til den mektige posten. Onsdag ble det kjent at en annen kvinne i Obamas administrasjon, Hilda Soli, gir seg som arbeidsminister. Dermed forsvinner nok en kvinne ut av Obamas administrasjon.

Omringet av menn
Obama skal også utnevne en ny finansminister og en ny stabssjef i Det hvite hus. Men ut ifra mulige kandidater tyder mye på at Obama vil velge menn til å fylle disse stillingene. Det til tross for at flere demokrater hadde håpet Obama ville utnevne kvinner i stillingene som stabssjef, finansminister og forsvarsminister.

Et bilde fra et møte i Det ovale kontor den 29. desember, viser at Obama er omringet av kun mannlige rådgivere. Med de nye utnevnelsene tyder alt på at Obamas innerste sirkel fortsatt vil være preget av menn når han tar fatt på sin andre presidentperiode.

Tallenes tale er klare. I elleve av 15 departementer har flertallet av Obamas politiske utnevnelser vært menn, ifølge The New York Times.

Ifølge samme avis er 43 prosent av Obamas politiske utnevnelser kvinner. Dette er flere kvinner enn det forgjengeren George W. Bush hadde, men omtrent det samme forholdet som Bill Clinton hadde.

Staben i Det hvite hus skal imidlertid være forholdsvis likt fordelt mellom menn og kvinner.

LES FLERE SAKER:

Kommentarer til denne saken