RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama foreslår nye kutt i atomvåpen

Berlin (NTB-AFP): President Barack Obama foreslår at USA og Russland reduserer sine strategiske atomvåpen med en tredel, og også kutter atomarsenalene i Europa.

Obama legger fram forslaget i en tale ved Brandenburger Tor i Berlin onsdag. Der vil han også kunngjøre at han skal delta på et toppmøte om atomsikkerhet i Haag neste år, og at han skal holde et lignende møte i 2016, før han går av.

En amerikansk tjenestemann sier at Obama har fastslått at USA og landets allierte kan opprettholde en tilstrekkelig sterk atomavskrekking selv med en tredel færre strategiske atomvåpen enn nivået som Nye start-avtalen fastlegger.

Presidenten ønsker ifølge tjenestemannen også å samarbeide med sine allierte for sammen med Russland å redusere antall taktiske atomvåpen i Europa.

I den Nye start-avtalen forhandlet USA og Russland seg i Obamas første presidentperiode fram til et tak på 1.550 strategiske atomvåpen. En ny reduksjon på en tredel vil bringe antallet våpen ned til 1.000.

Russland har tidligere motsatt seg å kutte i sine taktiske atomvåpen i Europa, og det er uklart om de denne gangen går med på en reduksjon. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere