*Nettavisen* Nyheter.

Obama har en «plan B»

Foto: Pete SOUZA (AFP)

USA har ikke klart å vedta en ny klimalov, men Barack Obama har et kort i ermet.

05.11.09 13:07

I desember holdes det avgjørende FN-klimatoppmøtet i København hvor håpet har vært å få på plass en omfattende klimaavtale, men utsiktene er stadig blitt dystrere.

- Forventningene har blitt mindre etter hvert som man har nærmet seg klimamøtet fordi det er vanskelig å få de store nøkkelaktørene til å bli enige om en ny avtale. Og da tenker jeg på USA, Kina og EU, sier Guri Bang, forsker ved CICERO Senter for klimaforskning, til Nettavisen.

Derimot er det realistisk at aktørene kan bli enige om de store hovedlinjene og et rammeverk for en ny avtale.

- Det er sannsynlig at man kan få på plass langsiktige mål om kutt på 80 prosent fram til 2050, sier Bang, som skal delta i den norske forhandlingsdelegasjonen i København.

Obama har en «plan B»
USA har ennå ikke fått vedtatt noen omfattende klimalov i Kongressen, og dette reduserer muligheten for den amerikanske forhandlingsdelegasjonen til å forplikte seg til noe altomfattende avtale i København.

Men USA har allerede en mulighet gjennom loven Clean Air Act å åpne for at myndighetene kan regulere klimautslipp på alt fra kraftstasjoner, biler og fly til et detaljnivå som gressklippere.

- Hvis Environmental Protection Agency bestemmer at klimagasser skader helse og velferd for amerikanske borgere, så kan de gjennom Clean Air Act regulere CO2- og andre klimagasser og legge begrensninger for utslipp, sier hun.

- Det ligger i kortene at Obama-administrasjon vil bruke det som en «plan B» hvis Kongressen ikke får vedtatt en klimalov, sier Bang.

Hun sier derimot at det er lite sannsynlig at USA vil benytte denne loven til å innføre utslippsrestriksjoner på detaljnivå.

Bang tror at en ny internasjonal klimaavtale vil være mulig å jobbe mot straks USAs eventuelle klimalov er på plass.

- Når man vet USAs posisjon, vil det antakelig være lettere å komme fram til en avtale om utslippsmål for 2020 eller 2030, sier hun.

Lovforslaget som ligger inne til vurdering i Senatet nå, sikter mot 20 prosent utslippskutt fra 2005-nivå innen 2020.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: OLIVIER HOSLET (EPA)

Tøffe klimaforhandlinger
EU-landene innleder tøffe klimaforhandlinger i Brussel torsdag hvor målet er å enes om hvor mye hvert medlemsland skal bidra økonomisk i kampen mot global oppvarming.

EU-kommisjonen har allerede foreslått at EU-land betaler 15 milliarder euro årlig til utviklingsland fra 2013, slik at utviklingsland kan håndtere klimakrisen.

Kritikere mener derimot at dette er altfor lite og at organisasjonen må minst hoste opp det dobbelte. Men Polen og andre østeuropeiske land hevder de ikke har råd til å bidra med store summer.

- Det er nok mye vanskeligere for EU denne gangen å være leder i klimaforhandlingene etter utvidelsen til 27 land, fordi man har fått mye mer sprikende interesser internt. Det er tydelig at diskusjonen internt i EU ikke er over, sier Bang.

- På grunn av den økonomiske belastningen finanskrisen er, så vil omfattende klimatiltak i EU være vanskelig å få til på kort sikt. Og det vil gjøre det vanskelig for EU å ta samme type lederskap som de gjorde i Kyoto-prosessen, sier hun.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, som har EU-formannskapet, oppfordrer medlemslandene til å bli enige om en sum som de kan bevilge til utviklingsland i forbindelse med klimaendringene.

- Vi kan risikere fastlåste forhandlinger, sa Reinfeldt i forkant av EU-møtet som begynner torsdag, melder BBC.

EU-landene har allerede forpliktet seg til å kutte klimautslippene med 20 prosent innen 2020 og opp mot 30 prosent dersom andre land også forplikter seg til en bindende avtale.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: BARBARA WALTON (EPA)

Skepsis i FNs klimapanel
Yvo de Boer, leder for FNs klimakonvensjon, mener det vil være fysisk umulig å få på plass en altomfattende klimaavtale som kan erstatte Kyoto-avtalen fra 1997. Kyoto-avtalen utløper i 2012.

- Det er fysisk umulig i et hvilket som helst scenario å utfylle alle detaljer i en avtale i København, sier Boer, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Danmark, som er vertslandet for klimatoppmøtet i desember, har også uttrykt skepsis til at verden vil enes om en bindende avtale.

- Vi tror ikke det vil være mulig å bli enige om alle findetaljene for en juridisk bindende avtale som innlemmes i internasjonal lov, sier Danmarks statsminister Lars Loekke Rasmussen.

Klimakonferansen i København finner sted fra 7. til 18. desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.