RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama har grunn til å frykte denne mannen

Foto: BRIAN SNYDER (Reuters)
Sist oppdatert:
Han er millionær, kjører Harley Davidson og snakker flytende mandarin.

Den amerikanske valgkampen har kommet godt i gang, men hittil har Republikanerne ikke maktet å fremme noen kandidater som sittende president Barack Obama har stor grunn til å frykte.

Tidligere har den republikanske mormoneren Mitt Romney kunngjort sitt kandidatur til den republikanske nominasjonsprosessen. Men politiske analytikere har sagt at han ikke har noen stor sjanse mot Obama i presidentvalget i 2012.

Men tirsdag skal den karismatiske Jon Huntsman (51) forsøke å posisjonere seg som en aktuell kandidat for Republikanerne når han kunngjør sitt kandidatur ved Statue of Liberty utenfor Manhattan.

Kjører Harley Davidson
Den tidligere USA-ambassadøren til Beijing er i likhet med Romney mormoner. Han er millionær, kjører Harley Davidson, snakker flytende mandarin og har tidligere tjenestegjort under Obama.

Huntsman har i tillegg til ambassadørposten virket som guvernør i hjemstaten Utah i to perioder.

Huntsman er forholdsvis ukjent utenfor Utah, men skal ifølge The New York Times være en av de kandidatene kretsen rundt Obama virkelig frykter.

Obamas valgkampanjeleder David Plouffe skal ha blitt engstelig da Huntsman luftet muligheten i 2009 om at han kunne tenke seg å stille som presidentkandidat i 2012, skriver den britiske avisen The Times.

Noen uker senere ga Obama ham ambassadørstillingen i Beijing. Huntsman lovte å være i Kina i to år, men tjenestegjorde ikke én dag lenger enn avtalt.

Nervøse for Huntsmans kanditatur
Obama-administrasjonen skal ha blitt nervøse da de fikk høre ryktene om at Huntsman vurderte seg selv som en mulig presidentkandidat i 2012. Obamas sjefanalytiker, David Axelrod, konfronterte Huntsman med ryktene under en offisiell middag for Kinas president Hu Jintao tidligere i år.

Huntsman forsikret imidlertid Axelrod om at ryktene var overdrevet. Men dette viste seg ikke å stemme.

- Det finnes ikke noe lojalitet i politikken, sa en kilde i Det hvite hus til The New York Times.

Huntsman er den eneste av de republikanske kandidatene som har reell utenrikserfaring. Hans erfaring som ambassadør i Kina kan komme godt med når valgkamppenger skal samles inn fra næringslivsledere som har blikket rettet mot Kina.

Hyllet Obama
Men noe som kan være negativt for Huntsman er Wikileaks-lekkasjer som viser at han har hyllet Obama som en enestående leder.

Axelrod har også sagt at Huntsman var en forkjemper av Obamas omstridte helseplan, som er svært upopulær i republikanske kretser. Dessuten kan det være en ulempe at han har tjenestegjort som ambassadør under president Obama.

Men talsmann for Huntsman, Matt David, sier den tidligere Beijing-ambassadøren tjenestegjorde landet, og ikke Det demokratiske partiet.

- Huntsman tjenestegjorde under presidenten på samme grunnlag som han tjenestegjorde under Reagan, Bush senior og George W. Bush, sier David.

Huntsman har tidligere tjenestegjort som stabsassistent under Ronald Reagan, ambassadør i Singapore for Bush senior og handelsrepresentant for George W. Bush.

- Har trolig ikke stor nok appell
USA-ekspert Svein Melby tror ikke Huntsman har stort nok appell i Det republikanske partiet til å vinne nominasjonsprosessen.

- Per i dag ville jeg vel ikke akkurat oppfattet ham som den mest sannsynlige vinneren av nominasjonen. Men det er alltid slik at det er valgkampen som former disse kandidatene. Noen vokser og andre dabber av. Dette er nok en kunnskapsrik og flink politiker som man ikke skal utelukke at kan vokse med oppgaven, og i løpet av året bli en formidabel kandidat, sier leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

- Spørsmålet er om Huntsman kan skape noen folkelig engasjement for sitt kandidatur. Han står for en linje som ligger inn mot sentrum av Det republikanske partiet. Han er moderat og pragmatisk, sier Melby.

Melby sier at Huntsman imidlertid er en kandidat som nyter anseelse i eliten i Det republikanske partiet, som er opptatt av realpolitikk og utenrikspolitikk.

- Men jeg setter spørsmålstegn om han har bred nok forankring i paritet, sier Melby.

- En trussel om han vinner nominasjonen
På en annen side vil han kunne utgjøre en reell trussel for Obama dersom han faktisk vinner nominasjonsprosessen.

- Skulle han vinne nominasjonen, så er dette plutselig en kandidat å regne med. I det øyeblikket han eventuelt har vunnet nominasjonen, så har han trolig appell langt utenfor Det republikanske paritet, og det er den typen politikere som vinner amerikanske presidentvalg, sier Melby.

USA-eksperten sier det foreløpig ser ut til at det er Romney som er Huntsmans argeste konkurrent. Romney kom svært langt under nominasjonsprosessen i 2008, men ble til slutt slått av John McCain.

- Huntsman og Romney kjemper om den samme delen i partiet under nominasjonsprosessen. Det er nok et spørsmål om hvem som har penger og organisasjon, og der ligger nok Romney et godt stykke foran Huntsman per i dag, sier Melby.

- Det er alltid en styrke å ha deltatt i tidligere nominasjonsprosesser, og du får en erfaring der som er gull verdt. Det er sjeldent man vinner ved første forsøk, men her er jo Obama og Bush et unntak.

Media på sin side
Men Huntsman kan være heldig å få media med på sin side.

- Jeg tror fort han blir en person som blir godt likt av amerikansk media, og det er nok et pluss for ham. Jeg ser at flere av disse personlighetene i amerikansk media snakker veldig positivt om ham.

Etter presidentvalget i 2008 har den såkalte Tea Party-bevegelsen fått enorm støtte i grasrota i Det republikanske partiet. Men Melby tror at mange republikanere har etter hvert blitt lei av kandidater uten noe særlig innhold som for eksempel Sarah Palin.

- Det er mulig at folk i Det republikanske partiet virkelig ønsker seg en flink og kunnskapsrik kandidat som de kan være stolte av, og som de kan sende opp mot presidenten.

- Det er noe som sier meg at vi har hatt et litt feil fokus på hva som egentlig rører seg på republikansk side, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere