Gå til sidens hovedinnhold

Obama har hisset på seg politiet

Boston (NTB-AP): President Barack Obama har hisset på seg amerikanske politifolk, etter å ha karakterisert pågripelsen av en svart Harvard-professor som tåpelig.

Henry Louis Gates ble pågrepet da han skulle låse seg inn i sitt eget hus i Cambridge i forrige uke, etter at en kvinne hadde varslet politiet i den tro at han var en innbruddstyv.

Gates, som tidligere har vært å finne på listen over USAs 25 mest innflytelsesrike personer, var lite blid for politiets innblanding og skjelte dem ut etter noter.

- Slik behandles svarte i USA, skrek 58-åringen, før han ble lempet inn i en politibil og kjørt til stasjonen.

Siktelsen for gatebråk ble raskt frafalt, og under en pressekonferanse torsdag fikk president Barack Obama spørsmål om hendelsen.

- Cambridge-politiet opptrådte tåpelig ved å pågripe ham selv om det forelå beviser for at det var hans eget hjem, sa Obama, som understreket at han ikke kjente detaljene rundt pågripelsen.

Presidenten støttet likevel langt på vei Gates påstand om at politifolkene opptrådte rasistisk.

- Vi har en lang historie i dette landet der afroamerikanere og latinamerikanere uforholdsmessig ofte stanses av politiet, og det er et faktum, sa Obama.

Protestene fra politihold lot ikke vente på seg, og politisjefen i Cambridge fastholder at politimannen som pågrep Gates var ved sin fulle rett.

- Ut fra hva jeg har sett og hørt fra de andre offiserene, opptrådte han profesjonelt og anstendig under hendelsen, sa Robert Haas.

- Presidentens uttalelse tok pusten fra byens politifolk, la han til.

Politifolkenes fagforbund reagerer også og mener Obama burde ha holdt seg for god til å kommentere en pågripelse han ikke kjenner detaljene rundt.

- Politifolk over hele landet føler seg støtt av presidentens uttalelse, sier presidenten i International Brotherhood of Police Officers, David Holway. (©NTB)

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken