RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama: «Har ikke fattet en beslutning»

White House Det hvite hus, Barack Obama
White House Det hvite hus, Barack Obama Foto: Amanda Lucidon (The White House)
Sist oppdatert:
Presidenten sier Assad-regimet sto bak gassangrepet.

WASHINGTON (NTB-AFP-Reuters): Barack Obama har konkludert med at Assad-regimet sto bak det antatte gassangrepet i Damaskus, men han har «ikke fattet en beslutning» om hvordan han skal svare.

SISTE NYTT: FNs inspektører forlater Syria lørdag

Den amerikanske presidenten sier til Public Broadcasting Service at han ikke tror på at de syriske opprørerne har kjemiske våpen som kan ha blitt brukt i så stor skala.

(Se web-tv fra PBS Newshour nederst i saken)

Men presidenten sier samtidig det ikke vil være noen hjelp om USA blir deltakende i Syrias borgerkrig. USA kan velge en reaksjon som ikke tvinger landet inn i en lang konflikt og en repetisjon av krigene i Irak og Afghanistan, ifølge presidenten.

Bruken av kjemiske våpen i Syria påvirker USAs nasjonale interesser, mener Obama, som i TV-intervjuet sier han vil hindre en situasjon der kjemiske våpen kan bli rettet mot USA.

- Ganske sterkt signal
Obama sier målet med et «begrenset og målrettet» militært angrep vil være å avskrekke regimet fra å gjennomføre nye kjemiske angrep.

Etter et militært angrep vil det syriske regimet ha «fått et ganske strekt signal om ikke å gjenta dette», sier presidenten.

LIVEBLOGG: Følg Nettavisens liveblogg om Syria her. Artikkelen fortsetter under vinduet.

Men folkevalgte i både USA og Storbritannia kan stikke kjepper i hjulene for et angrep allerede før helga. Republikanske ledere ber Obama personlig komme til Kongressen for å redegjøre for sine Syria-planer til de folkevalgte og det amerikanske folk.

Juridisk grunnlag
I et brev til den amerikanske presidenten skriver Republikanernes leder i Representantens hus, John Boehner, at Obama må redegjøre for det juridiske grunnlaget for et militært angrep på Syria, og «den ønskede effekten» av angrepet.

Mange medlemmer av Kongressen har vært skeptiske til at USA skal straffe Syria ved et bombeangrep.

Og i det britiske Parlamentet skal representantene torsdag stemme over et britisk svar på det antatte kjemiske angrepet i Syria. Men ethvert britisk militært bidrag vil kreve en andre avstemning. Det kan tyde på at et angrep mot Assad-regimet ikke vil finne sted før helgen.

Avstemning neste uke
Etter et økende press fra folkevalgte som er bekymret for at Storbritannia haster inn i en krig, sa regjeringen at et britisk angrep ikke vil finne sted før våpeninspektørene i Damaskus har konkludert. Representantene fra Labour truet med å stemme nei torsdag dersom det ikke ble en ny avstemning, som nå ikke er ventet å finne sted før neste uke.

Beslutningen blir av mange tolket som et nederlag for statsminister David Cameron. «Cameron rystet av parlamentsrepresentantenes mytteri om luftangrep mot Syria», heter det på forsiden av Daily Mail torsdag.

VIDEO: Se Obamas uttalelser til PBS Newshour.

Russerne sender marineskip til Middelhavet
Den russiske marinen sender to skip til Middelhavet på grunn av «situasjonen som er under utvikling der», melder nyhetsbyrået Interfax.

Byrået siterer en ikke navngitt kilde i den russiske generalstaben. Ifølge kilden vil en krysser fra den russiske Nordflåten legge i vei i løpet av de nærmeste dagene, og formålet er å styrke marinens nærvær i Middelhavet.

Senere skal et fartøy fra Svartehavsflåten også flyttes til Middelhavet og slutte seg til russiske marineskip som allerede befinner seg der.

- Den velkjente situasjonen som er under utvikling i det østlige Middelhavet gjør det nødvendig med visse justeringer i sammensetningen av marinestyrkene, sier kilden.

USA og andre vestlige land vurderer et militært angrep på Syria som en reaksjon på det som skal ha vært et angrep med kjemiske våpen utenfor Damaskus i forrige uke. Regjeringen i Russland er svært kritisk til planene om en mulig militæraksjon.

Det russiske forsvarsdepartementet har foreløpig ikke kommentert Interfax' opplysninger.

FNs inspektører forlater Syria lørdag
FN-inspektørene i Syria forlater landet lørdag morgen, ifølge FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Undersøkelsene i området utenfor Damaskus hvor det trolig fant sted et gassangrep i forrige uke, vil bli avsluttet fredag, opplyser Ban.

Ber om et angrep
Presidenten i Syrias nasjonalkoalisjon, Ahmed Jarba, sier til den franske avisen Le Parisien at han håper et angrep vil komme i umiddelbar framtid. Han tar samtidig til orde for at president Bashar al-Assad blir stil for retten i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.

- Assads regime har full støtte fra Russland, Hizbollah og Iran. Vi har ingenting. Våre allierte har ikke gitt oss noe av det vi har bedt om. Vi trenger reell støtte, sier Jarba.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere