*Nettavisen* Nyheter.

Obama hylles i Ghana

Foto: SAUL LOEB (AFP)

Barack Obama er for første gang på besøk sør for Sahara som president.

11.07.09 15:56

Obama landet allerede fredag kveld etter å ha deltatt på G8-toppmøtet i Italia der lederne for verdens stormakter lovet 20 milliarder dollar (cirka 130 milliarder kroner) over tre år til økt matsikkerhet i Afrika.

Hylles
Kona Michelle og døtrene Malia og Sasha er også med på reisen. Familien fikk en varm velkomst ved Kotoka flyplass i hovedstaden Accra. Store folkemasser hadde møtt fram for å få et glimt av presidentfamilien, samt hylle Obama med dans og sang.

Ghanas president John Atta-Mills ønsket familien Obama velkommmen med tradisjonell ashante-tromming, korsang og dans. Obama dristet seg derimot ikke til å slå seg løs i dansen, noe hans forgjenger George W. Bush forøvrig gjorde med voldsom innlevelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Haraz N. Ghanbari

Obama er utvilsomt velkommen. CNNs reporter i Accra melder om en elektrisk spenning, og forteller at plansjer av USAs president er klistret opp hvor du enn vender deg. Malerier, flagg, t-skjorter, tøystykker, kopper og all salgs dikkedarer er for tiden prydet med Obamas fjes.

Flere kjente musikere har gått sammen om å lage en musikalsk hyllest til presidenten. Se og hør musikken i videovinduet under.

HTML EMBED

Andre gang i Afrika
Obama har en gang tidligere vært i Afrika som amerikansk president, da han holdt en tale i Egypt i juni, men dette er første gang han besøker et land sør for Sahara.

– Vi tror at Ghana kan fungere som en ekstraordinær modell for suksess for hele kontionentet, sa Obama til pressen etter hans besøk ved presidentpalasset, som opprinnelig ble bygget gang var hovedsete for europeiske slavehandlere.

Obama lovte at Afrika ikke vil havne på sidelinjen i verdenspolitkken, og hyllet Ghana som en rollemodell for andre land i verdensdelen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Saul Loeb

Ingen tilfeldighet
Besøket blir behørig lagt merke til gjennom hele kontinentet, og Obama har lenge vært en svært populær mann i Afrika, spesielt ettersom hans far er kenyaner. Men spørsmålet mange afrikanere stiller seg er «hvorfor Ghana?»

– En av grunnene til at jeg reiser til Ghana er at landet har et velfungerende demokrati. Presidenten er ærlig i arbeidet med å bekjempe korrupsjon, og den økonomiske veksten er betydelig, sa Obama til nyhetsbyrået Reuters før avreisen.

Ghanas president John Atta Mills ble valgt i et fredelig og åpent valg i desember. Hans foregjenger John Kufour sier til CNN at Obama bruker Ghana som et utgangspunkt for å nå hele verdensdelen. At Obama velger seg Ghana tror han ikke er en tilfeldighet, og Kufour peker på suksessfaktorer som god, stabil statlig styring, langvarig positiv økonomisk utvikling, samt et fravær av store konflikter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Saul Loeb

Har ikke innfridd
Ghana står vitterlig fram som et foregangsland, og gir et annet inntrykk fra Afrika enn det sedvanlige bildet som males i medier i Oksidenten, der krig, korrupsjon, tribalisme og nød ofte er hovedingredienser i dekningen.

Tross populariteten har Obama på ingen måte innfridd forventingene som var knyttet til ham, for Afrika har ikke fått den forventede oppmerksomheten mye grunnet det voldsomme resurssluket den finansielle situasjonen har avfødt.

USAs innsats på det afrikanske kontinent møter samtidig en voksende utfordring ettersom Kina stadig jobber seg inn i det afrikanske markedet og arbeidet med utvinning av naturresurser. Flere afrikanske ledere ser positivt på engasjementet fra Kina ettersom kravene fra Oksidenten glimrer med sitt fravær.

Obama og familien har satt av 24 timer til visitten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Luc Gnago

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag