*Nettavisen* Nyheter.

Obama kjemper for helsereformen

Foto: JOSHUA ROBERTS (AFP)

Ber Twitter-tilhengere om hjelp til å få gjennom helsereformen. - Din stemme er enormt viktig, skriver presidenten.

21.03.10 19:53

President Barack Obama kjemper til det siste for å få flertall for sin viktigste innenrikspolitiske sak; helsereformen.

- Din stemme er viktig
På mikrobloggingstjenesten Twitter oppfordrer presidenten alle om å ringe sin representant og bidra til at reformen blir stemt gjennom.

- Din stemme er enormt viktig, skriver presidenten.

Helsereformen er en historisk viktig sak for USA, som ikke har gjennomført så store helsereformer siden 60-tallet. Det vil være en katastrofe for presidenten, som gikk til valg på nettopp helsereformen, om han ikke klarer å få de 216 stemmene han trenger i søndagens avstemning.

- En historisk dag
Men optimismen er stor hos en rekke fremtredende demokrater før avstemningen.

- Vi har stemmene. Det blir en historisk dag, sa John Larson til tv-programmet «This Week» søndag formiddag.

- President Franklin Roosevelt fikk gjennom den amerikanske sosialloven, president Lyndon Johnson fikk gjennom Medicare og president Obama kommer til å få gjennom helseforsikringsreformen, fortsatte Larson.

- Gjør det for de som sliter
Obama utsatte tidligere denne uken sin reise til Asia for å gjøre en innsats for å få reformen gjennom i Kongressen. Og nå skal han altså ha lykkes.

- Ikke gjør dette for meg. Gjør det for alle de som sliter, sier Obama i en uttalelse lørdag kveld - og henvendte seg direkte til representantene som skal stemme over lovpakken på søndag, ifølge CNN.

47 millioner uten helseforsikring
Mer enn 16 prosent av amerikanerne – rundt 47 millioner mennesker – har ingen helseforsikring, mens 25 millioner er underforsikret.

USA er det eneste av de rike landene i verden som ikke har et omfattende offentlig helsevesen.

Største siden Medicare
Helsereformen Obama har tatt initiativ til omtales som den største siden Lyndon B. Johnsons Medicare-reform i 1965, ifølge Wikipedia.

Obamas hovedforslag tar sikte på at alle innbyggere i USA skal ha helseforsikring, med forsikring for fattige og lavinntektsgrupper over offentlige budsjetter.

Mot slutten av 2009 ble reformforslag vedtatt i begge kamrene i Kongressen, både Represetantenes hus og Senatet - men kompromisser og endringer førte til at to ulike reformer samlet flertall. Les mer om dem her.

President Obama kalte vedtaket i Senatet 24. desember 2009 for historisk og uttalte at «Dette vedtaket bringer oss nærmere slutten på en nesten hundre år lang kamp».

Det forslaget Representantenes hus skal stemme over søndag, er det samme som Senatet vedtok 24. desember i fjor.

Mistet popularitet
Men Obamas kamp for en helsereform har kostet ham oppslutning.

Andelen av velgerne som uttrykte misnøye med president Obamas håndtering av helsereformsaken økte imidlertid fra 42 prosent i juli, til 52 prosent i august, og til 56 prosent i desember 2009, ifølge Wikipedia.

En måling CNN hadde i februar viste at 52 prosent av amerikanerne mener president Barack Obama ikke fortjener å bli gjenvalgt i 2012.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.