*Nettavisen* Nyheter.

Obama krever russisk tilbaketrekning

President Barack Obama snakker med Russlands president, Vladimir Putin. Ifølge Det hvite hus snakket de to presidentene 90 minutter. Foto: White House (Reuters)

02.03.14 15:57

President Barack Obama anklager Russland for brudd på folkeretten og krever at landet trekker sine styrker tilbake til basene på Krim-halvøya.

Obama sa dette i en telefonsamtale med sin russiske kollega Vladimir Putin lørdag kveld.

Obama truet også Russland med politisk og økonomisk isolasjon om landet ikke slår retrett i Ukraina, og han ba Putin om å håndtere eventuelle bekymringer over de etniske russernes skjebne på Krim-halvøya, på fredelig vis.

Les også: Nå settes styrkene i beredskap

Russland har store styrker stasjonert på Svartehavsflåtens base i Sevastopol på Krim-halvøya, og russiske styrker skal det siste døgnet ha tatt kontroll over flyplassene, offentlige bygninger og luftrommet over halvøya.

Et flertall av befolkningen på Krim er etniske russere og regionen har en stor grad av selvstyre. Lederen for regionmyndighetene ba lørdag Russland om hjelp til å gjeninnføre ro og orden.

Putin fikk kort tid etter grønt lys fra den russiske nasjonalforsamlingens til å bruke militærmakt, men sier at han inntil videre vil avvente situasjonen.

Obama understreket i telefonsamtalen med Putin USAs motstand mot russisk bruk av militærmakt i Ukraina, men fikk til svar at Putin forbeholder seg retten til å beskytte russiske interesser i Øst-Ukraina.

Putin ga også uttrykk for bekymring over det han kaller «provoserende, kriminelle» handlinger fra ultranasjonalistiske grupperinger i Ukraina. (©NTB)Les også: Putin avventer militær aksjon på Krim-halvøya
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag