Gå til sidens hovedinnhold

Obama lover nok en gang å stenge Guantanamo

Washington (NTB-DPA): Fem år etter at han i valgkampen lovet å stenge den omstridte fangeleiren på Guantanamo-basen, gjentok president Barack Obama mandag løftet.

Under et møte med to spesialutsendinger fra Pentagon og amerikansk UD, slo Obama fast at han akter å oppfylle løftet fra 2008, da han rett nok lovet å stenge den omstridte fangeleiren i løpet av sitt første år ved makten.

Fortsatt sitter 164 fanger fra 23 land innesperret i leiren, anklaget for terrorisme, men uten noensinne å ha fått prøvd sin sak for en domstol. Mange av dem har sittet der i over ti år, og Amnesty International kaller den amerikanske fangebehandlingen for et klart brudd på folkeretten.

- Obama er fortsatt fast bestemt på å leiren skal stenges. Guantanamo tærer på våre ressurser og skader vår anseelse i verden, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Flere av fangene i leiren innledet tidligere i år en langvarig sultestreik i protest mot behandlingen de er utsatt for.

Øverstkommanderende for USAs sørkommando, general John Kelly, medga i mars at fangene sultestreiket i dyp frustrasjon over Obamas taushet om den omstridte fangeleiren. (©NTB)

Reklame

Stor oversikt: Årets sommersalg 2021