RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Homofili er i flere afrikanske land forbudt, inkludert i Kenya, og Obama gjorde det krystallklart hva han mente om Kenyas homolover. Foto: Thomas Mukoya/Reuters/NTB scanpix
Homofili er i flere afrikanske land forbudt, inkludert i Kenya, og Obama gjorde det krystallklart hva han mente om Kenyas homolover. Foto: Thomas Mukoya/Reuters/NTB scanpix Foto: Thomas Mukoya

Obama med skarp kritikk av Kenyas homolover

Sist oppdatert:
Gründere kan gi håp og skape vekst i Afrika, sa USAs president Barack Obama på en konferanse i Kenyas hovedstad Nairobi.

– Starter man å behandle folk annerledes, fordi de er annerledes, er man på en vei der frihet begynner å forvitre, sa Obama under en felles pressekonferanse med Kenyas president Uhuru Kenyatta lørdag ettermiddag.

Obama, som er den første amerikanske presidenten som besøker Kenya, sammenlignet deretter homofobi i Afrika med rasediskriminering han selv har opplevd i USA.

– Som svart amerikaner i USA er jeg mer enn klar over hva som skjer når folk behandles ulikt etter loven, sa den amerikanske presidenten.

LES OGSÅ: Obama har landet i Kenya

– Ikke et tema

Homofili er i flere afrikanske land forbudt, inkludert Kenya, og Obama gjorde det krystallklart hva han mente om de kenyanske homolovene.

– Jeg stiller meg bak prinsippet om at folk skal behandles likt etter loven, og at staten ikke skal diskriminere på bakgrunn av seksuell legning, sa Obama med Kenyatta ved sin side.

Hans oppfordring til å sikre homofiles rettigheter i Afrika kommer en drøy måned etter at USAs høyesterett bestemte at likekjønnede ekteskap skal tillates i alle 50 delstater. En avgjørelse Obama hyllet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

USAs president Barack Obama sammenligner homofobi i Afrika med rasediskriminering han selv har opplevd i USA. Bildet viser Obama i Kenyas hovedstad Nairobi lørdag sammen med Kenyas president Uhuru Kenyatta. Foto: Thomas Mukoya/Reuters/NTB scanpix

Imidlertid ble kritikken fra den amerikanske statslederen møtt med en kald skulder fra den kenyanske presidenten. Homofiles rettigheter er et «ikke-tema», sa Kenyatta til forsamlingen.

– Det er enkelte ting vi må akseptere at vi ikke deler. Her er det enkelte ting som vår kultur, vårt samfunn, ikke aksepterer, sa den kenyanske presidenten til spredt applaus.

– Al-Shabaab er svekket

De to statslederne møttes tidligere på dagen bak lukkede dører, der de blant annet drøftet kampen mot den somaliske opprørsgruppen al-Shabaab.

– Vi har klart å minske deres effektive kontroll i Somalia, og vi har svekket de nettverkene som opererer her i Øst-Afrika, sa Obama, som lovet økt samarbeid med Kenya i kampen mot ekstremistgruppen.

Al-Shabaab har en rekke ganger de siste årene gjennomført angrep i Kenya, blant annet angrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi i 2013, der 67 mennesker ble drept. Sikkerheten rundt den amerikanske presidenten er derfor svært høy under besøket. Obama er tett fulgt av sikkerhetsvakter, og har helikoptre kretsende over seg.

President Barack Obama møtte fredag kveld sin halvsøster Auma Obama da han landet ved Jomo Kenyatta internasjonale flyplass i Nairobi.

Hyllet gründere

Obama talte lørdag også under konferansen Global Entrepreneurship Summit. Han hilste tilhørerne på swahili og sa deretter at gründere kan gi håp og skape vekst i Afrika.

– Jeg har ønsket å være her, for Afrika er i bevegelse. Afrika er en av de raskest voksende regionene i verden. Det er vidunderlig å være tilbake i Kenya, sa Obama til forsamlingen.

Den amerikanske presidenten sa videre at entreprenørskap kan være et positivt alternativ til voldelige ideologier og skillelinjer som kan oppstå dersom unge mennesker ikke har håp for fremtiden.

Obama ankom Kenya fredag. Han startet sin rundreise i Afrika med familiemiddag med sin stebestemor, sin søster og andre kenyanske slektninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere