Obama mister pengestøtte

Foto: Getty Images/All Over Press

Ikke like enkelt å hente inn penger nå som for fire år siden.

31.10.11 00:26

President Barack Obama går glipp av millioner av dollar i støtte fra tidligere støttespillere i distrikter som han vant knepent for fire år siden, ifølge en analyse fra Associated press.

Strategien for finansiering av valgkampen den gang, var å få småbeløp fra mange vanlige velgere, istedet for å få støtte fra de store selskapene som driver lobbyvirksomhet i Washington. Denne strategien fungerte svært godt, og ga Obama det momentumet han trengte for å slå John McCain i kampen om nøklene til Det hvite hus.

Skifter side
Nå tyder alt imidlertid på at grasrotbevegelsen begynner å slå sprekker. Titusenvis av supportere som ga han hundre dollar eller mer i kampanjens tidlige stadium, har ikke tilbudt presidenten de samme pengene for å bli gjenvalgt. Noen av disse skifter også side, og er i dag med på å finansiere Mitt Romneys forsøk på å bli republikanernes kandidat.

Forløpig ser det likevel ut til at Obama-maskineriet trygt kan greie seg uten all pengestøtten fra folket. Hans kampanje har allerede samlet inn over 70 millioner dollar. Det er mer enn alle de republikanske kandidatene sammenlagt.

Dessuten trenger ikke Obama like mye penger denne gangen. Han trenger for det første ikke å presenteres for den amerikanske befolkningen, og i tillegg slipper han å drive kampanje for å bli Demokratenes kandidat. Duellen med Hillary Clinton kostet utvilsomt mye penger.

- Ikke penger til overs
Analysen fra AP indikerer at Obama sliter på meningsmålingene, og i skrivende stund har han 41 prosent, skal vi tro på målingene.

- Han var vår senator, og da jeg så på republikanerne på den andre siden, tenkte jeg at vi trenger litt nytt blod, sier finansanalytiker fra Chicago, Janet Tavakoli.

Hun ga 1000 dollar til Obama-kampanjen 2008, men i dag angrer hun.

- Jeg tok helt feil, sier Tavakoli, som ikke har planer om å støtte noen kandidater denne runden.

Det samme gjelder for 45 år gamle Roger Hodges fra California. Hodges ga Obama 250 dollar i 2008, men heller ikke han skal bidra til Obama-seier denne gangen

- Jeg har ikke penger til overs. Jeg må passe på meg selv, sier Hodges, som har venner i liberale San Fransisco Bay Area, og alle er skuffet over prestasjonene til Obama.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.