*Nettavisen* Nyheter.

Obama møtte Dalai Lama

USAs president Barack Obama møtte fredag Tibets åndelige leder Dalai Lama i Det hvite hus. Foto: Kevin Lamarque (Reuters)

21.02.14 18:34

Washington (NTB-Reuters-AFP): USAs president Barack Obama møtte fredag Tibets åndelige leder Dalai Lama i Det hvite hus.

Møtet fant sted i det som kalles Kartrommet i Det hvite hus, og ikke på presidentens kontor, Det ovale kontor, der Obama vanligvis tar imot utenlandske ledere og andre viktige gjester.

Dalai Lama ankom Det hvite hus nærmest uten at noen fikk det med seg, og Obama-administrasjonen bestemte at møtet skulle være lukket for pressen.

De to møtes samtidig som USA i det siste har uttrykt bekymring over menneskerettighetsbrudd i Kina.

- Vi er bekymret på grunn av den vedvarende spenningen og den stadig dårligere menneskerettighetssituasjonen i de tibetanske områdene i Kina, sier det nasjonale sikkerhetsrådets talsperson Caitlin Hayden.

- Må avlyse

Den kinesiske regjeringen var raskt ute og ga uttrykk for sin misnøye da det ble kjent at Obama og Dalai Lama skulle møtes.

- Vi oppfordrer USA til å ta Kinas bekymring på alvor og umiddelbart avlyse det planlagte møtet, sa talsperson Hua Chunying i det kinesiske utenriksdepartementet i forkant av fredagens møte.

Hun la til at forholdet mellom USA og Kina ville få store skader dersom samtalene ble gjennomført.

Til Norge

Dalai Lama kommer til Norge i vår etter å ha takket ja til en invitasjon fra Det Norske Nobelinstitutt, Den norske Tibetkomiteen og Karma Tashi Ling buddhistsamfunn.

Fredsprisvinneren besøker Norge fra 7. til 10. mai, men regjeringen har ikke tatt stilling til om norske myndigheter vil treffe den åndelige lederen, ettersom besøket er i privat regi.

Klikk på bildet for å forstørre.

USAs president Barack Obama møtte fredag Tibets åndelige leder Dalai Lama (bildet) i Det hvite hus. Foto: (AFP/Scanpix)


Anstrengt forhold

Kina misliker enhver kontakt mellom Dalai Lama og andre lands myndigheter, og regjeringen i Beijing har reagert sterkt på at den tibetanske lederen er invitert til Norge. Forholdet mellom Kina og Norge har vært anstrengt siden den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

Dalai Lama fikk prisen i 1989 for å ha motarbeidet bruk av vold og tatt til orde for fredelige løsninger for å sikre Tibet økt selvstyre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.