RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama møter Dalai Lama

Foto: KAREN BLEIER (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
USA trosser kinesisk press.

Tidligere denne uken advarte Kina president Barack Obama mot å møte Tibet-lederen Dalai Lama.

Les også:Advarer Obama mot Dalai Lama

Hardt mot hardt

Nå setter myndighetene i Washington hardt mot hardt og bekrefter at presidenten skal møte mannen som omtales som Tibets åndelige leder.

Onsdag reagerte kinesiske myndigheter på planene med at de «resolutt motsetter seg» Dalai Lamas besøk i USA og møtene som nå er planlagt med amerikanske ledere.

- Vi oppfordrer USA til å tydelig tilkjennegi den høye følsomheten som følger Tibet-spørsmålet og håndtere problemstillingen forsiktig og passende for ikke å forårsake mer skade på de kinesisk-amerikanske forbindelser.

Det sier en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Ma Zhaoxu, i en uttalelse onsdag.

Betent Taiwan-avtale

Bekymringsmeldingene fra Kina og Obamas avtalte møte kommer bare dager etter at USA inngikk en avtale med Taiwan om salg av våpen til en verdi av 6,4 milliarder dollar.

Les også: Kina raser over USAs våpensalg til Taiwan

Bekymringer rundt menneskerettigheter i Tibet gjør at Det hvite hus nå vil ta imot Dalai Lama, melder AFP. På sin tur til Kina i fjor nevnte også Obama at han ville møte den tibetanske lederen. Nå akter han å gjøre det, var kommentaren fra talsmann Bill Bruton.

- Dalai Lama er en internasjonalt respektert religiøs og kulturell leder, og presidenten vil møte han i denne egenskap.

Det er senere denne måneden at Dalai Lama skal på en 10-dagers tur til USA. Han vil være i Washington fra 17. til 19. februar, men vil også være med på arrangement i Los Angeles og Florida. 25. februar tar Dalai Lama turen hjem til India, fra New York.

Utsatte møte i oktober

Obama har det siste året knyttet mange bånd til kinesiske myndigheter. Miljøspørsmål, den globale økonomien og Nord-Korea har stått på dagsorden. Og ifølge Burton skal presidenten fortsatt være opptatt av «å bygge et positivt og helhetlig samarbeidsforhold med Kina».

Obama unngikk å møte Dalai Lama da han besøkte Washington i oktober. Det var kontroversielt i USA, men Det hvite hus ønsket ikke å forsure forbindelsene til supermakten før Obamas jomfrutur til Kina en måned senere.

Dalai Lama flyktet fra Tibet til eksil i India i 1959. Gjennom flere år har han søk global støtte til sin kamp for større rettigheter for tibetanere under et kinesisk styre. Myndighetene i Beijing anklager lederen for separatisme.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere