Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama på hjemmebesøk hos Suu Kyi

PÅ BESØK: President Barack Obama besøkte opposisjonsleder Aung San Suu Kyi under sitt besøk i Myanmar. Dette bildet er tatt under Obamas første besøk i Myanmar i 2012.
PÅ BESØK: President Barack Obama besøkte opposisjonsleder Aung San Suu Kyi under sitt besøk i Myanmar. Dette bildet er tatt under Obamas første besøk i Myanmar i 2012. Foto: Carolyn Kaster (Ap)
President Barack Obama er i Myanmar og dro fredag på hjemmebesøk til opposisjonslederen Aung San Suu Kyi.

Yangon (NTB-AFP):Begge de to lederne kan smykke seg med Nobels fredspris, men der slutter også likhetene.

Selv om Nasjonalligaen for demokrati (NLD) vant valget i daværende Myanmar i 1990, ble aldri Aung San Suu Kyi president. Landets militære satte en brutal stopper for demokratiet og grep makten med våpen i hånd.

Etter å ha omdøpt landet fra Burma til Myanmar, og flyttet hovedstaden fra Yangon til Naypyidaw, har de militære først de siste årene åpnet døra på gløtt for demokrati.


Har stanset opp
Obama innledet sitt besøk i landet hos president Thein Sein i Naypidaw, som har hengt generaluniformen i skapet og nå framstår som sivil.

Observatører mener reformprosessen i Myanmar har stanset opp, men håpet er at neste års planlagte valg skal bringe landet videre i demokratisk retning.

– Demokratiprosessen i Myanmar er virkelig. Vi innser at endring kan være vanskelig, og man beveger seg ikke alltid i rett linje, men jeg er optimist, sa Obama etter torsdagens møte med Thein Sein.

- Fått nasjonalforsamling
Fredag dro han hjem til Aung San Suu Kyi, som etter nærmere 20 år i husarrest nå har fått en plass i nasjonalforsamlingen.

Der har de militæres parti fortsatt grunnlovsfestet rett til minst 25 prosent av plassene, og opposisjonens representasjon er nærmest symbolsk.

Det er også usikkert om Suu Kyi får anledning til å stille som kandidat i neste års valg, og før Obamas besøk advarte hun USA mot overdreven optimisme når det gjelder demokratiprosessen i Myanmar.


Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!