Obama på telefon med Putin

Washington (NTB-AFP-Reuters): I en timelang telefonsamtale om Ukraina torsdag oppfordret president Barack Obama Russlands president Vladimir Putin til å godta et forslag til løsning han har satt fram.

07.03.14 12:18

Det er andre gang på en uke at de to har snakket lenge sammen på telefon. Obama understreket overfor sin russiske kollega at intervensjonen på Krim er brudd på folkeretten og krenker Ukrainas suverenitet og territorielle integritet.

Han påpekte overfor Putin at dette har gjort det nødvendig for USA i samarbeid med sine europeiske partnere å reagere. Kort før samtalen innførte USA flere straffetiltak mot russiske tjenestemenn som anses ansvarlig for krisen.

Fra Moskva meldes det at Putin gjorde det klart for Obama at forholdet mellom de to stormaktene ikke måtte lide på grunn av uenighet om Ukraina.

Putin understreket hvor viktig et godt forhold mellom Russland og USA er for stabilitet og sikkerhet i verden.

I løpet av samtalen trakk Obama igjen fram et forslag til utvei fra krisen for Putin. Forslaget går ut på at Russland trekker sine styrker tilbake til sine baser på Krim, åpner for at internasjonale observatører overvåker at etniske russeres rettigheter respekteres, og går inn i direkte samtaler med Ukrainas ledere.

Ifølge Det hvite hus ville dette være en god måte å løse krisen på gjennom diplomati. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.