RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama prater om 20 måneder med kriser

Obama var gjest på «The View» og reflekterte over 20 måneder med kriser hans administrasjon er blitt rammet av.
Obama var gjest på «The View» og reflekterte over 20 måneder med kriser hans administrasjon er blitt rammet av. Foto: Steve Fenn (Ap)
Sist oppdatert:
Washington (NTB-AFP): På TV-programmet The View som sendes torsdag, reflekterer president Barack Obama over 20 måneder med kriser hans administrasjon er blitt rammet av. Les dagens notiser her.

Obama prater om 20 måneder med kriser

Washington (NTB-AFP): På TV-programmet The View som sendes torsdag, reflekterer president Barack Obama over 20 måneder med kriser hans administrasjon er blitt rammet av.

Blant dem som intervjuet Obama på TV-showet, er journalistveteranen Barbara Walter og skuespilleren Whoopi Goldberg.

- Hvor skal jeg begynne, spør Obama når showet starter.

Han sa at utfordringene han har møtt, inkluderer en nonstop-innsats for å sparke økonomien i gang igjen, oljekatastrofen, to kriger og en pandemi.

Han sa han likevel er glad for å se at økonomien vokser igjen, og han understreket at selv om han har fått gjennomgå av kommentatorer og synsere, er det situasjonen for det amerikanske folk som teller for ham.

Offentlig ansatte i California må ta fri uten lønn

Los Angeles (NTB-AFP-DPA): Californias guvernør Arnold Schwarzenegger besluttet onsdag at tusener av offentlig ansatte må ta fri uten lønn for å spare delstaten for utgifter.

Schwarzenegger sa at delstaten, som står overfor et budsjettunderskudd på 19 milliarder dollar, står på randen av kollaps. Myndighetene må kanskje begynne å utstede gjeldsbrev i august for å unngå å slippe opp for midler.

Alle offentlig ansatte må fra august ta tre dager fri uten lønn hver måned til det foreligger et nytt budsjett. Det tilsvarer et lønnskutt på 14 prosent.

De eneste som er unntatt, er politi og brannmenn, samt ansatte i skatteetaten.

California har vært uten budsjett siden juni mens lovgiverne krangler om hvordan de skal få ned underskuddet. Det trengs et flertall på to tredeler for å vedta budsjettet, noe som gir de mest radikale på begge sider stor innflytelse.

Schwarzenegger har truet med å avslutte sin periode som guvernør uten å undertegne et nytt budsjett, om ikke lovgiverne går med på en serie pensjons-, skatte- og utgiftsreformer.

Snakket om død og kjærlighet i Nidarosdomen

Trondheim/Oslo (NTB): Kronprinsesse Mette-Marit fortalte om hvordan salmer gir henne kontakt med gud, og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) snakket om Kabul-angrepet foran 1.100 publikummere i Nidarosdomen.

Kjærlighetssamtalen ble holdt under åpningsdagen til Olavsfestdagene i Trondheim og har i lang tid vært utsolgt. Samtalene med utenriksministeren og kronprinsessen ble ledet av stortingsprest Per Arne Dahl.

Kronprinsessen fortalte til de frammøtte at hun finner mye hjelp i salmeboka

- De setter meg selv og livet mitt i sammenheng, sa Mette-Marit, som hadde fått arrangørene til å hente inn jazzvokalist Solveig Slettahjell til blant annet å synge «Tårnhøye bølger går», skriver Adressa.no.

- Den salmen knytter meg så sterkt til havet. Min identitet som sørlandsjente er knyttet til å være i båt, ved et svaberg, på sjøen. Når horisonten buer seg er jeg på mitt mest levende. Da tenker jeg: Trenger vi egentlig en katedral? Jeg møter gud der, sa kronprinsessen.

Utenriksministeren mintes de dramatiske hendelsene på Hotel Serena i Kabul i 2008, der Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen ble drept, mens Støre søkte tilflukt i kjelleren.

- Jeg var redd for å bli utsatt for noe jeg ikke hadde kontroll over. Jeg var ikke redd for å dø. Men jeg var mer redd i ettertid, sa Støre onsdag kveld.

Lula vil mekle mellom Venezuela og Colombia

Brasilia (NTB-AFP): Brasils president Lula da Silva vil forsøke å mekle i konflikten mellom Venezuela og Colombia.

Lula sa onsdag at han reiser til Caracas og Bogotá i neste uke for å snakke med president Hugo Chávez, avtroppende president i Colombia Alvaro Uribe og den påtroppende presidenten Juan Manuel Santos.

- Vi i Unasur-blokken er interessert i å bygge fred. Jeg tror vi må gjenopprette normale forbindelser mellom Venezuela og Colombia fordi de er viktige land i Sør-Amerika, sier Lula.

Konflikten mellom Venezuela og Colombia er trappet opp de siste dagene etter at Uribe beskyldte Venezuela for å la geriljasoldater fra FARC operere fra venezuelansk territorium.

Chávez har åpnet for muligheten for å bedre forbindelser om Santos viser seg mer forsonlig enn Uribe.

Vil ha svensk modell for kvotering av minoritetsledere

Oslo (NTB): Diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener norske kommuner bør la seg inspirere av svenske Botkyrka, som har vedtatt at en av tre sjefer skal ha utenlandsk opprinnelse.

21,5 prosent av sjefene i kommunen rett sør for Stockholm har i dag utenlandsk bakgrunn. Nylig vedtok Botkyrka, hvor et knapt flertall av innbyggerne har ikke-svensk bakgrunn, å øke den til 28 prosent.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener norske kommuner bør følge etter, skriver Aftenposten.

- Det som slår meg, er at veldig mange kommuner og arbeidsgivere vil, uten at de setter seg konkrete mål, og så blir det med det. Derfor blir jeg så begeistret når måltall er så tydelig som her, sier hun.

Siste kartlegging av norske kommuner på dette området, fra 2007, viste at kun en tredel av Norges kommuner har ledere med ikke-vestlig bakgrunn. Bare 2,3 prosent av kommunene hadde toppledere med innvandrerbakgrunn.

- I dag er det altfor lite mangfold blant lederne i kommunene. Jeg mener dette bør gjøres noe med av demokratiske og politiske hensyn, men også fordi kommunen er forbilder for andre, sier Ørstavik.

Første- og andregenerasjons innvandrere utgjør i dag 11,4 prosent av befolkningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere