Gå til sidens hovedinnhold

- Obama presser palestinerne

USA presser Mahmoud Abbas til å ignorere gjenopptakelse av byggeaktiviteten.

En høytstående palestinsk kilde forteller den israelske avisen Haaretz at Barack Obama-administrasjonen har lagt press på den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

USAs president Barack Obama, som har invitert partene til forhandlinger i Washington, håper at de direkte samtalene vil føre til en avtale om ett år. Men allerede denne måneden kan samtalene stagnere.

- Uaktuelt
USA skal ha presset Abbas til å fortsette fredsforhandlingene selv om Israel gjenopptar byggingen i bosettingene. Den israelske regjeringen har innført en midlertidig stans i byggingen, men varsler at de vil gjenoppta byggeaktiviteten 26. september.

- Selv om De palestinske selvstyremyndighetene tillater at noen bosettinger forblir på israelske hender i en fremtidig avtale, så kan ikke Abbas tillate en gjenopptakelse av byggingen under de direkte samtalene, sier en kilde til Haaretz.

Les også: - Dette er bare høy glamourfaktor

Abbas vil trolig kreve en palestinsk stat med 1967-grensene og Jerusalem som hovedstad. Men Abbas skal være villig til å vente med flyktningespørsmålet.

- Positiv til Nato-styrker
De palestinske selvstyremyndighetene skal også være villig til å ha Nato-styrker på Vestbredden og i Jordan-dalen. Men det skal være helt uaktuelt med tilstedeværelsen av israelske styrker i disse områdene.

Videre skal Abbas kun være villig til å delta i landbytte dersom landområdene er like store og har tilsvarende lik kvalitet, noe som betyr at han ikke ønsker å bytte områder i Vestbredden for israelske ørkenområder.

Hamas, som har kontroll over Gaza-stripen, boikotter fredsforhandlingene.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken