Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama-rådgivere mener NSA brøt loven

JUSTERER KURSEN: Som en del av Barack Obamas reform, skal det bli nødvendig med rettslig kjennelse før innhentede overvåkingsdata kan brukes.
JUSTERER KURSEN: Som en del av Barack Obamas reform, skal det bli nødvendig med rettslig kjennelse før innhentede overvåkingsdata kan brukes. Foto: Mark Wilson (Getty Images/AFP)
Sist oppdatert:
USAs massive telefonovervåking er ulovlig på flere måter og bør opphøre, ifølge en rapport skrevet av Obama-administrasjonens egne rådgivere.

Washington (NTB-AFP-Reuters): Virksomheten til etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) har dessuten vist seg å ha minimal verdi når det gjelder å beskytte USA mot terror, går det fram i en 238 sider lang rapport fra Privacy and Civil Liberties Oversight Board.

- Basert på opplysningene som er gitt til rådet, og som inkluderer hemmeligstemplede brifinger og dokumentasjon, har vi ikke kunnet påvise en eneste situasjon der USA er blitt truet og der programmet har gjort en konkret forskjell når det gjelder resultatene av terroretterforskningen, heter det i rapporten.

Videre går det fram at NSAs telefonovervåking ikke kan forsvares ut fra Patriot Act, loven som ble vedtatt etter terrorangrepet i 2011 for å gi myndighetene flere verktøy til å avsløre terror.

Strid med grunnloven
I rapporten blir det fastslått at telefonovervåkingen er i strid med borgernes grunnlovsfestede ytringsfrihet og retten til ikke å bli utsatt for grunnløse undersøkelser.

Det går også fram at rådgiverne mener NSA-programmet kan svekke journalistikken ettersom kilder med viktig informasjon om saker med nyhetsverdi kan forbli tause i frykt for at telefonene deres brukes til å avsløre hvem de har hatt kontakt med.

Tidligere denne måneden kunngjorde Obama en rekke endringer i NSAs overvåkingsaktivitet. Blant annet skal det bli slutt på overvåking av ledere i allierte land.

Endringer
- Lederne til våre nære venner og allierte fortjener å vite at hvis jeg vil finne ut hva de mener om en sak, plukker jeg opp telefonen og ringer dem framfor å ty til overvåking, sa Obama.

I talen redegjorde han for en rekke endringer i aktivitetene til etterretningsorganisasjonen NSA.

Både Tysklands statsminister Angela Merkel og Brasils president Dilma Rousseff har reagert sterkt på avsløringer om at USA har overvåket dem. Rousseff avlyste et statsbesøk til USA i fjor i protest.

Ikke trodd
- Vi hørte mye løgn i den talen, sa WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange til CNN etter talen.

- Det er pinlig for et statsoverhode å snakke på den måten i en 45 minutter lang tale, og nesten ikke si noen ting, sier WikiLeaks-grunnleggeren.

Heller ikke amerikanerne trodde på Obama. I en meningsmåling gjort av Pew Research og USA Today mente 73 prosent av de spurte at reformene ikke vil bety noe større, mens 21 prosent trodde på presidenten.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!