Gå til sidens hovedinnhold

- Obama rammes ikke av B-effekten

Ekspertene strides, men spåkone Susan er sikker i sin sak.

NEW YORK (Nettavisen): To dager før valgdagen viser flere meningsmålinger at gapet mellom John McCain og Barack Obama er i ferd med å tettes. På målingene til Zogby har Obama kun fire prosentpoeng ledelse over McCain. På den forrige målingen ledet han med syv prosentpoeng. Derimot har Illinois-senatoren 52 prosent oppslutning mot McCains 41 prosent på Gallups målinger fra lørdag.

Men politiske analytikere spekulerer i om Obamas høye oppslutning skyldes den såkalte Bradley-effekten. Det vil si at velgere lyver når de svarer meningsmålerne for å være politisk korrekt.

Dette kan slå ut i favør for McCain på valgdagen, men det er fortsatt ingen god forskning som underbygger Bradley-effektens negative innvirkning for svarte kandidater.

- Kan tape seks prosentpoeng
De lærde strides om hvorvidt Bradley-effekten er aktuell i 2008. Noen mener at den amerikanske samfunnsdebatten og holdningen er endret og at rase ikke lenger er noen stor faktor for velgerne. Mens andre mener Obama kan tape så mye som seks prosentpoeng som en følge av Bradley-effekten.

Dermed er det få aktører som tør å spå i fremtiden og ta Obamas seier på forskudd. Det til tross for gode meningsmålinger.

Men spåkone Susan på Madison Avenue forteller at kortene aldri lyver og at Barack Obama utvilsomt blir USAs første afroamerikanske president.

- Bradley-effekten vil ikke ramme ham fordi Obama kommer til å vinne. Jeg leser i kortene at svært mange mennesker har stor interesse for Obama. Han tilbyr en ny type endring, en ny begynnelse og han har et nytt ansikt. Han vil åpne mange hjerter og sinn, sier hun.

I tillegg kan spåkona avsløre at Hillary Clinton får en ministerpost i Obamas regjering, Obama vil bli gjenvalgt, og USA vil være på bedringens vei allerede etter de tre første månedene av presidentperioden.

- Ville ha slått ut tidligere
Afroamerikaner og newyorker Michelle Ingrham er derimot litt mer skeptisk enn den klarsynte Susan, og utelukker ikke at Bradley-effekten kan slå inn mot Obama.

- Det er selvfølgelig vanskelig å si, men jeg tror kanskje ikke han ville ha kommet så langt som han har gjort hvis rase hadde vært en faktor. Jeg tror kanskje dette ville ha slått ut allerede under nominasjonsprosessen, sier Ingrham.

- Men jeg hadde følt meg mer komfortabel hvis han ledet med ti prosentpoeng, legger hun til.

(Artikkelen fortsetter under).

130 millioner vil stemme
I tillegg til Bradley-effekten er det en rekke andre faktorer som gjør meningsmålingene mindre sikre under årets presidentvalg. En av faktorene er den enorme mobiliseringen av velgere som ikke har stemt ved tidligere valg. Dette elementet er ikke tatt med i beregningen på flere meningsmålinger.

Det forventes at 130 millioner amerikanere vil avgi stemme under valget. Dette er den høyeste oppslutningen på flere tiår. Det er uklart om den enorme oppslutningen vil gavne McCain eller Obama, men demokratene har vist under nominasjonsprosessen og valgkampen at de har vært langt flinkere enn republikanerne til å mobilisere velgere.

Stor mobilisering i Harlem
Fatumata Barrie, som driver en liten butikk i Harlem i New York, sier hun har fått inntrykk av at mange i Harlem bruker stemmeretten for første gang på grunn av Obama.

- Alle menneskene her elsker Obama. Vi elsker ham nesten litt for mye. Og vi elsker ham fordi han kan forandre landet. USA opplever tøffe tider og jeg tror Obama er rett mann til å fikse landet, sier Barrie.

- Alle kundene mine forguder Obama, sier hun.

Flere saker fra New York finner du her:

Les også: 600.000 på Halloweenfest

Les også: - Alle vil være Obama

Les også: Forbruket raser i USA

Les også: - Det er helt fantastisk

Les også: - Familien min bodde på gaten i tre år

Les også: Pensjonisten Earl (59) må tigge

Les også: - De kommer til å drepe Obama

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken