*Nettavisen* Nyheter.

Obama raser mot Israel i «falsk» telefonsamtale

Barack Obama skal angivelig ha vært svært krass mot Benjamin Netanyahu i en telefonsamtale sist søndag. Bildet viser Obama mens han er i en telefonsamtale med Netanyahu i november, 2012.

Barack Obama skal angivelig ha vært svært krass mot Benjamin Netanyahu i en telefonsamtale sist søndag. Bildet viser Obama mens han er i en telefonsamtale med Netanyahu i november, 2012. Foto: Pete Souza (Afp)

Høytstående kilde skal ha lekket telefonreferat. USA og Israel hevder det hele er fabrikkert.

Israelske medier har lekket det de hevder er en utskrift av telefonsamtalen mellom USAs president Barack Obama og Israels statsminister Benjamin Netanyahu sist søndag.

Det er en kjent sak at forholdet mellom de to statslederne er kjølig. Og om telefonreferatet er ekte, er det ingen ting som tyder på at forholdet dem imellom er blitt styrket etter at Israel iverksatte Gaza-offensiven 8.juli. Snarere tvert imot.

Det er den israelske TV-kanalen Channel 1 som først publiserte den angivelige telefonutskriften på hebraisk. Avisen Times of Israel fulgte etter med å publisere referatet på engelsk.

Det angivelige telefonreferatet er som følger:

Obama: Jeg krever at Israel umiddelbart går med på en unilateral (ensidig) våpenhvile og stanser alle offensive aktiviteter, spesielt luftangrepene.

Netanyahu: Og hva vil Israel få i bytte mot en våpenhvile?

Obama: Jeg mener Hamas vil opphøre sine rakettoppskytninger - stillhet vil bli møtt med stillhet.

Netanyahu: Hamas brøt alle de fem tidligere våpenhvilene. Det er en terrororganisasjon som ønsker Israels ødeleggelse.

Obama: Jeg gjentar og forventer at Israel stanser alle militære operasjoner unilateralt (ensidig). Bilder av ødeleggelsene i Gaza distanserer verden fra Israels ståsted.

Netanyahu: Kerrys forslag var helt urealistisk, og gir Hamas både militære og diplomatiske fordeler (Kerry forsøkte å megle en våpenhvileavtale red.anm.).

Obama: Innen en uke etter at Israel opphører sine militære aktiviteter, så vil Qatar og Tyrkia begynne å megle med Hamas med utgangspunkt i 2012-betingelsene, inkludert Israels forpliktelse til å fjerne beleiringen og restriksjonene på Gaza.

Netanyahu: Qatar og Tyrkia er Hamas’ største støttespillere. Det er umulig å stole på at de skal være rettferdige meglere.

Obama: Jeg stoler på Qatar og Tyrkia. Israel er ikke i en posisjon til å velge sine meglere.

Netanyahu: Jeg protesterer fordi Hamas kan fortsette å avfyre raketter og bruke tuneller til terrorangrep.

Obama: (Avbryter Netanyahu) Ballen ligger på Israels side, og dere må opphøre samtlige militære aktiviteter.

(Artikkelen fortsetter under).

Klikk på bildet for å forstørre.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Barack Obama er ikke akkurat kjent for å være gode venner. Her er de avbildet sammen under et møte i Det ovale kontor i 2013. Foto: Saul Loeb (Afp)


Tvitret identiske uttalelser
Obamas nasjonale sikkerhetsråd (NSC) var raskt ute på Twitter tirsdag med en uttalelse som benektet at referatet var ekte, og omtalte utskriften som fabrikkert. Et øyeblikk senere tvitret Den israelske statsministerens kontor en identisk uttalelse på sin egen Twitter-konto.

Channel 1 nektet å trekke referatet tilbake, og hevder kilden er en høytstående amerikansk tjenestemann.

(Artikkelen fortsetter under).

HTML EMBEDHTML EMBED


Skeptisk
Norsk sikkerhetspolitisk ekspert stiller seg tvilende til at referatet er ekte.

- Det at de koordinerer en identisk respons på dette, trenger ikke å bety noe i den ene eller andre retningen. De burde kanskje ha formulert seg litt ulikt, men det at de koordinerer en felles posisjon i forkant, er helt vanlig, sier leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), Helge Lurås, til Nettavisen.

- Jeg vet ikke hvordan Obama og Netanyahu snakker sammen til vanlig. Men det overrasker ikke om dette referatet er fabrikkert. Jeg synes det var en veldig direkte og lite sofistikert utveksling. Men jeg vil heller ikke konkludere bombastisk med at dette ikke er realitetene, sier Lurås.

- Skaper lite uro i USA
USA og Israel har som kjent svært nære bånd. Lurås sier at Israels Gaza-offensiv ikke vil skape de største innenrikspolitiske utfordringene for Obama.

- Det er ikke veldig problematisk for Obama i utgangspunktet med tanke på alle de andre problemene USA har for øyeblikket. Det blir veldig liten innenrikspolitisk uro i USA av Israels offensiv.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.