- Amerikanske myndigheter hadde nok informasjon til å avverge terrorangrepet 1. juledag, men etterretningen feilet.

Det sa president Barack Obama i en tale til det amerikanske folk etter et krisemøte om terrorfaren med sine sikkerhetsrådgivere i Washington sent tirsdag kveld. Obama krever nå strakstiltak for å hindre at slikt skal skje igjen.

- Det er ikke akseptabelt, og jeg vil ikke tolerere det, sa Obama i talen, melder AP.

Forsøkte å sprenge fly
Presidenten sa at amerikanske sikkerhets- og etterretningstjenester hadde nok informasjon til å stanse den 23 år gamle nigerianeren, Umar Farouk Abdulmutallab, fra å forsøke å sprenge passasjerflyet over Detroit 1. juledag.

Det de mislyktes med var å tolke, sette sammen og bruke de dataene de hadde, til tross for at det er dette de er opplært til.

Les: - Flybomben var hevnaksjon

Obama sa ikke noe om hvem som eventuelt vil måtte stå ansvarlig for glippen, som kunne endt katastrofalt, og presidenten sa han heller ikke vil komme til å gjøre det. Det var likevel klart at presidenten hadde gitt de aktuelle etterretningsorganene beskjed. Til stede var drøyt 20 personer, både utenriksminister Hillary Clinton, justisminister Eric Holder og sjefer for CIA og FBI

Al-Qaida
Abdulmutallab, som i avhør skal ha fortalt at han fikk trening og instrukser av Al-Qaida i Jemen, skulle blant annet stått på en flyforbudliste. Hans egen far advarte USA om sønnen, men likevel klarte ikke etterretningene å fange opp navnet hans fra en liste over 550.000 terrormistenkte, eller å endre visumet til USA.

Han sto også på flere lister hos de forskjellige etterretningsorganene, men Obama gjorde det klart at han ikke er interessert i å peke ut en bestemt syndebukk.

Nye tiltak
Abdulmutallab klarte ikke å antenne eksplosivene han hadde gjemt i klærne, og ble overmannet av medpassasjerer. Flyet hadde 300 personer om bord, og hadde eksplosivene gått av ville alle ha omkommet.

- Vi slapp unna en kule, men bare så vidt. Det ble avverget av tapre individer, ikke av et fungerende system, og det er ikke akseptabelt, sa Obama under krisemøtet.

Obama sa også at det vil settes inn flere sikkerhetstiltak, men kom ikke med konkrete tiltak under nattens tale. Allerede er det lagt til flere land til en liste over land USA mener støtter terror. Det betyr blant annet at statsborgere fra disse landene må gjennom en strengere sikkerhetsklarering på flyplasser. Visumrutinene er også skjerpet.