Gå til sidens hovedinnhold

Obama refset Kinas president

Barack Obama tok opp et svært upopulært tema under velkomstseremonien til Kinas president Hu Jintao.

Det hvite hus i Washington D.C. huser for øyeblikket de to mektigste personene i verden. Kinas president Hu Jintao er på statsbesøk i USA, og begge presidentene snakket så vidt til pressen under en velkomstseremoni utenfor Det hvite hus onsdag ettermiddag.

USAs president Barack Obama har slitt med forholdet til Kina i hele 2010. Det til tross for at han har gitt løfter om å styrke forholdet mellom de to supermaktene.

Obama sa at det viktige statsbesøket ville legge grunnlaget for forholdet mellom USA og Kina de neste 30 årene.

- Vi vil være mer velstående og sikrere dersom vi samarbeider, sa Obama, melder BBC.

Upopulært tema
Men Obama snakket også om menneskerettigheter, som er svært upopulært tema hos kineserne.

- Historien viser oss at samfunn blir mer harmoniske, nasjoner er mer suksessrike og verden er rettferdig når rettigheter og forpliktelser hos alle nasjoner og mennesker blir opprettholdt. Inkludert de universelle rettighetene til ethvert menneske, sa Obama med klar henvisning til Kinas mange brudd på menneskerettigheter.

Som svar sa Hu Jintao at samarbeidet mellom USA og Kina var fruktbart, men understrekte at det er mye som gjenstår.

- Vårt samarbeid bør baseres på gjensidig respekt, sa den kinesiske presidenten.

- Krever gjensidig respekt
- Vi lever i en tid som blir stadig mer mangfoldig og fargerik. Kina og USA burde respektere hverandres valg av retning i utvikling og hverandres kjerneinteresser. Vi burde skjerpe vår felles forståelse gjennom kommunikasjon, øke den gjensidige tilliten gjennom dialog og styrke enigheten gjennom utveksling, sa Hu Jintao.

Presidentene trakk seg tilbake etter velkomstseremonien for å holde politiske samtaler. Partene skal ha drøftet saker som valuta, sikkerhetspolitikk og handel, ifølge BBC.

Under en pressekonferanse senere onsdag måtte Kinas president svare på kritiske spørsmål om landets manglende menneskerettigheter.

Etter samtalene sa Hu Jintao at Kina hadde gjort enorme framskritt når det gjelder menneskerettigheter, men la til at det var rom for forbedring.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser