Gå til sidens hovedinnhold

Obama sikker på helseseier i høyesterett

Washington (NTB-Reuters): President Barack Obama er brennsikker på at høyesterett vil støtte helsereformen hans, og kaster derfor ikke bort tid på eventualiteter.

Under en konferanse for amerikanske redaktører tirsdag argumenterte Obama for at det er usannsynlig at de ni høyesterettsdommerne vil skrinlegge en lov som er godkjent av Kongressen.

- Jeg venter ikke at domstolen knuser helsereformen. Jeg tror de vil ta sine arbeidsoppgaver svært alvorlig, sa USAs president.

Først i juni er det ventet en avgjørelse om hvorvidt reformen er i strid med individets grunnlovfestede rettigheter, slik saksøkerne, blant dem 26 delstater, mener.

Helsereformen er vedtatt av begge kamre i Kongressen og ble signert som ny lov i 2010. Den innebærer at amerikanere er nødt til å tegne en helseforsikring, enten privat eller via det offentlige, såfremt de ikke er blant landets fattigste, sitter i fengsel, er papirløse innvandrere eller tilhører urbefolkningen. De som ikke tegner forsikring innen 2014, vil bli bøtelagt.

Dersom høyesterett skrinlegger reformen, vil det være et hardt tilbakeslag for Obama, ettersom helsereformen anses som presidentens viktigste politiske seier. Flertallet av dommerne er utnevnt av republikanske presidenter, men en meningsmåling blant jurister og eksperter har vist at hele 85 prosent av de spurte tror at reformen vil bli stående. (©NTB)

Reklame

Nå kommer rentehoppene - slik beholder du lav boligrente