Obama skrev under på budsjettkutt

Foto: Pablo Martinez Monsivais (Ap)

Skrev motvillig under på kutt på rundt 490 milliarder kroner.

02.03.13 15:31

Washington (NTB-Reuters): President Barack Obama ble fredag kveld tvunget til å skrive under på de varslede kuttene i det amerikanske statsbudsjettet.

Årets statsbudsjett må dermed kuttes med 85 milliarder dollar, rundt 490 milliarder kroner, noe som ifølge Obama kan få alvorlige konsekvenser både for amerikansk økonomi og verdensøkonomien.

Obama anklager republikanerne for manglende kompromissvilje og kaller budsjettkuttene for «dumme og unødvendige».

– Vil føle smerten
– De blir smertefulle. De vil ramme både enkeltpersoner og økonomien som helhet. Ikke alle vil føle smerten av disse kuttene umiddelbart, men smerten vil være virkelig når den først kommer, sier Obama.

Kuttene vil ifølge presidenten redusere den økonomiske veksten i USA med 0,5 prosentpoeng og på sikt kunne koste landet 750.000 arbeidsplasser.

Demokratenes og republikanernes siste forsøk på å komme fram til enighet, lyktes fredag ikke.

De automatiske kuttene som Kongressen tidligere hadde vedtatt, i et forsøk på å tvinge fram et kompromiss innen 1. mars, er dermed et faktum.

Strid om følgene
De to sidene strides om hvor store følger kuttene vil få. Obama har advart mot redusert forsvarsevne, store forsinkelser i flytrafikken, mangel på mat i butikkene og permittering av titusener av offentlig ansatte.

Republikanerne mener at dette er overdrevet og hevder at det er fullt mulig å omdisponere midler. De store postene på budsjettet, som pensjon og sosiale ytelser er også skjermet for kutt.

I den grad det blir snakk om permittering av offentlige ansatte, vil dette som følge av tariffavtaler ikke skje over natten.

For mange blir det også trolig kun snakk om redusert arbeidstid eller lavere lønn, og den amerikanske middelklassen vil neppe merke stort til kuttene på en stund.

Skattestrid
Årsaken til budsjettkaoset ligger helt tilbake til 2011, da demokratene og republikanerne ikke greide å bli enige om hvordan de skulle redusere USAs astronomiske budsjettunderskudd.

Republikanerne nekter plent å gå med på skatteøkning og krevde store kutt i alle budsjetter unntatt forsvaret, mens Demokratene ville ha skatteøkning for de rikeste og mindre dype kutt.

En viss skatteøkning for de rikeste er siden vedtatt, men republikanerne nekter å gå med på ytterligere økning slik demokratene vil ha. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.