Nettavisen har tidligere omtalt den voldsomme UFO-feberen som herjer i USA om dagen. Årsaken til den økende interessen for romvesen og såkalte uidentifiserte flyvende objekter (UFO), er at amerikanske etterretningsetater er pålagt av Kongressen å offentliggjøre en rapport i juni måned om all kjennskap de har til fenomenet.

Rapporten skal i første omgang legges fram for Den amerikanske kongressen.

Les også: UFO-feber herjer i USA

Tidligere president Barack Obama uttalte nylig til amerikansk TV at det er gjenstander i lufta man ikke kan forklare opprinnelsen til. Nok en gang snakker Obama ut denne uken om hvordan verden ville ha reagert om det ble framlagt endelig bevis på utenomjordiske livsformer. Det gjør han i en podcast hos The New York Times i samtale med den anerkjente spaltisten og journalisten Ezra Klein.

Hypotetisk spørsmål

Klein stilte et hypotetisk spørsmål om hva som ville ha skjedd dersom det ble framlagt endelig bevis for at utenomjordiske livsformer utforsket jorden med en slags droner, men at menneskeheten ikke var i stand til å etablere kontakt eller relasjoner med dem.

Det amerikanske forsvaret har de siste årene offentliggjort flere videoer med uforklarlige luftfenomener - som på folkemunne kalles UFO-er.

«Etter at Obama erkjente at heller ikke han visste hva som var på disse UFO-videoene, kunne jeg ikke motstå å spørre ham hvordan bevis for at romvesen eksisterer ville endret hans politiske syn,» skrev Klein i en smakebit på podcast-intervjuet i The New York Times.

- Det er et interessant spørsmål, sa Obama i The Ezra Klein Show.

- Det ville overhode ikke endret mitt politiske ståsted, fordi hele premisset for mitt politiske syn hviler på det faktum at vi er bittesmå organismer på denne lille flekken som flyter rundt i verdensrommet. En analogi jeg gjerne bruker når vi står midt i vanskelige politiske tider, og jeg prøver å oppmuntre staben min, så forteller jeg dem om statistikk min forskningsrådgiver John Holdren fortalte meg. Det er at det er flere stjerner i det kjente universet enn det er sandkorn på jorden, sa Obama i en filosofisk tone.

Les også: Les alt om pågående UFO-granskning i USA

- Noen ganger ble de oppmuntret, andre ganger himlet de bare med øynene og tenkte at «nå er han i gang igjen». Men poenget mitt er at politikken min har alltid vært myntet på forestillingen om at ulikhetene vi har på denne planeten er ekte og dype, og de forårsaker både enorme tragedier, men også glede. Men vi er bare en gjeng mennesker med tvil og forvirring som gjør vårt beste.

Les også: Fikk sneket inn klausul om UFO-er før Trump signerte krise-pakken

- Og det beste vi kan gjøre er å behandle hverandre bedre. Fordi vi er alt vi har. Og jeg ville ha håpet at kunnskapen om at det er romvesen der ute, ville forsterket det vi har til felles. Men det er ingen tvil om at det ville oppstått umiddelbare krangler om å bruke mer penger på våpensystemer til å forsvare oss selv. Nye religioner ville ha dukket opp. Og hvem vet hva slags krangler vi ville ha havnet i. Vi er gode på å lage krangler for hverandre, sa Obama.

Det snaut timelange intervjuet omhandlet også andre temaer som George Floyd, klimaendringer, Joe Biden og Donald Trump.

UFO-prat med presidenter

Det amerikanske forsvaret bruker bevisst ikke UFO-begrepet i omtale av luftfenomenet, men en annen betegnelse - uidentifisert luftfenomen (Unidentified Aerial Phenomena/UAP).

Både sittende og tidligere presidenter blir jevnlig stilt spørsmål om UFO-er, gjerne i litt tilbakelente talkshow-programmer.

Da Pentagon frigjorde tre videoer av såkalte UAP-er i fjor vinter, reagerte daværende president Donald Trump på følgende vis i et Reuters-intervju: «Jeg lurer bare på om den er ekte. Det er faen meg litt av en video».

Les også: Statlig vakthund gransker Pentagons UFO-håndtering

Trump uttalte i fjor at han hadde fått vite «veldig interessante» ting om Roswell – byen i New Mexico som er kjent for en angivelig UFO-hendelse i 1947.

- Jeg kommer ikke til å snakke meg deg om det jeg vet, men det er veldig interessant, sa den daværende presidenten, ifølge NBC News.

Roswell-saken er trolig den mest kjente UFO-historien i den amerikanske fortellertradisjonen. Historien går ut på at det var et utenomjordisk romfartøy som styrtet i Roswell i New Mexico i 1947. UFO-entusiaster tror det amerikanske forsvaret forsøkte å skjule hendelsen for offentligheten, og at myndighetene oppbevarer UFO-vraket og den utenomjordiske besetningen på et topphemmelig militæranlegg i ørkenen i Nevada – «Area 51».

Les også: Trump om UFO-video: – Det er faen meg litt av en video

Clinton: - Ville ikke blitt overrasket

Den aldrende ekspresidenten Jimmy Carter (96) har på sin side alltid vært åpen om at han så en UFO på nattehimmelen i sine yngre dager.

I 2014 uttalte Bill Clinton til talkshowverten Jimmy Kimmel i spøkefull tone at han gjorde en grundig sjekk rundt UFO-fenomenet da han satt i Det hvite hus, men fant ingenting. Clinton trodde imidlertid ikke at vi var alene i universet.

- Hvis vi får besøk en dag, så ville jeg ikke blitt overrasket. Jeg håper bare det ikke blir som Independence Day, sa Clinton den gang med henvisning til katastrofefilmen hvor jorden blir angrepet av romvesen.