Gå til sidens hovedinnhold

Obama taper på valgmålingene

President Barack Obama og Demokratene taper flertallet på Capitol Hill hvis valgmålingene slår til.

Dagen før mellomvalget i Representantenes hus og Senatet viser meningsmålingene at Demokratene miste flertallet i Representantenes hus til Republikanerne.

Målingene viser samtidig at Demokratene kan beholde flertallet i Senatet også etter mellomvalget.

Republikanernes Sarah Palin er skråsikker på Demokratenes nederlag, og mener at tirsdagens budskap til Obama blir krystallklar. To år etter «Yes we can» mener Palin det nå blir «You blew it».

Les egen sak: – Du rota det til, president

Uansett går det mot en valgthriller i amerikansk politikk, og president Barack Obama selv deltar i sluttspurten i kampen om velgerne. Håpet er nok ikke først å fremst å få velgeren til å snu, men å få demokratene til valgurnene.

Engasjementet blant Demokratene viser seg nemlig å være langt dårligere enn blant Republikanerne. NA24s blogger Paul Chaffey skrev et innlegg om dette. Les: Derfor blir det et republikansk valgskred

I en tale i Cleveland søndag forsøkte han å vekke til live noe av engasjementet fra presidentvalget, melder BBC News.

«Yes we can» igjen

– Nå har dere igjen sjansen til å si «Yes we can», sa Obama i sin tale. Han oppfordret sine tilhengere til igjen å bruke stemmeretten. Når det gjaldt økonomien, som kan bli verkebyllen som gjør at Demokratene denne gangen går på en smell, pekte Obama mot sin forgjenger i Det hvite hus, George W. Bush.

– Dette valget handler om valget mellom politikken som fikk oss ut i dette uføret og politikken som leder oss ut av det, sa han til 8000 tilhørere. Ironisk nok er elendig amerikansk økonomi og skyhøye arbeidsledighetstall en viktig årsak til at republikanerne har klart å mobilisere mot demokratene.

Samtidig er mange sinte over svindyre statlige prosjekter som helsereformen. Republikanerne vil heller gå motsatt vei og bygge ned offentlig forbruk.

Valget står om ...

Tirsdagens valg gjelder alle de 435 setene i Representantes hus. 37 av 100 plasser i Senatet skal det også kjempes om. Samtidig skal styret med 37 stater avgjøres. Demokratene håper at de også etter mellomvalget vil ha minst to senatorer flere enn Republikanerne.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken