Gå til sidens hovedinnhold

Obama tar gjenvalg

USAs president Barack Obama har innledet valgkampen for å bli gjenvalgt som president. Se videoen her.

USAs president Barack Obama varsler mandag ettermiddag norsk tid at han stiller til gjenvalg som president i 2012, melder CNN.

Det er på nettstedet www.barackobama.com presidenten lanserer sin kampanje «It begins with us» og på den måten kunngjør at han stiller til valg også i 2012.

- Dette er avspark
- Dette er avspark for valgkampen. Vi åpner kontorer, pakker ut esker og begynner dialogen med støttespillere som deg om hvordan forme veien til seier. 2012 begynner nå, og her kan du si at du blir med, heter det på nettstedet.

Presidenten innleder kampanjen noe tidligere enn det som er vanlig for en sittende president, skriver CNN. Nyhetskanalen peker på at det gjelder å komme i gang med finansieringen av en valgkamp som trolig vil slå alle rekorder når det gjelder pengebruk. Ifølge kilder skal presidenten ha tatt noen telefoner til støttespillere og planlagt møter med nøkkelpersoner og organisasjoner allerede denne uken.

Så langt er den ikke hos Republikanerne som formelt har meldt seg som utfordrer, men det pågår en hektisk reise- og møtevirksomhet også i den leiren.

Taper terreng
Det er USAs økonomi og håpet om en rask vei ut av nedgangstidene som opptar amerikanere flest.

Etter finanskrisen har USA slitt med en skyhøy arbeidsledighet, og i dag er den omtrent det dobbelte av hva den var under Bush-administrasjonen.

For tre uker siden viste en meningsmåling utført for CNN at 50 prosent av amerikanerne synes Obama gjør en god god i Det hvite hus, en nedgang på 5 prosentpoeng siden en tilsvarende måling i januar. Hele 47 prosent av de spurte sier de ikke synes presidenten skjøtter sine oppgaver på en god måte.

Får Libya-kritikk
Når det gjelder krigen i Libya har presidenten hele veien gjort det klart at USA ikke skal ha en ledende rolle den militære operasjonen. På hjemmebane har Obama høstet kritikk for å trekke amerikanerne inn i en ny krig uten et klart mål.

Leder for Representantenes hus, John Boehner, spurte i et brev til presidenten hvordan han vil måle resultater i Libya og hvorvidt Muammar al-Gaddafi må forlate landet før USA avslutter sitt militære engasjement der.

- Jeg respekterer din myndighet som øverstkommanderende og jeg støtter våre soldater som utfører sitt oppdrag, men jeg og mange andre medlemmer av Representantenes hus er bekymret over at amerikanske militære ressurser blir forpliktet til krig uten at det er klart definert for det amerikanske folk, Kongressen og våre soldater hva som er oppdraget i Libya og hva USAs rolle er i operasjonen, het det i brevet fra Boehner ifølge CBS News .

HTML EMBED
Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken