Obama trøster ofrene for tornado i Oklahoma

President Barack Obama bød på trøst, støtte og føderale dollar da han søndag kom for å inspisere skadene etter tornadoen i Moore, like sør for Oklahoma City.

Mange av ofrene for den enorme tornadoen som rammet Oklahoma i forrige uke, fikk klemmer og trøstende ord av en alvorstynget president.

– Når vi sier at vi skal få dere opp å stå igjen, lover jeg at vi holder ord, sa han mens han sto foran ruinene av barneskolen Plaza Towers Elementary School, der flere av de ti barna som døde, mistet livet.

Han sa det var vanskelig å fatte så enorme ødeleggelser og lovte langvarig føderal hjelp til gjenoppbyggingen.

Hyllet lærerne

Han hyllet også alle dem som hjalp til med å redde liv, både frivillige, politi og brannmannskaper, og ikke minst lærere som beskyttet barna med sin egen kropp. Og han hyllet alle dem som ga ly til naboer som mistet sine hjem.

Foto: (Scanpix)

– Dette er et sterkt samfunn med en sterk karakter. Det er ikke tvil om at de kommer seg igjen, men de trenger støtte, sa han.

Obama ble fulgt av guvernør Mary Fallin, sjefen for den føderale katastrofeenheten FEMA, Craig Furgate, og lokale tjenestemenn da han inspiserte ødeleggelsene som tornadoen etterlot seg langs en 27 kilometer lang korridor gjennom Oklahoma Citys sørlige forsteder.

Kategori 5

Tornadoen var den kraftigste som har rammet USA på flere år, helt oppe i kategori 5. 24 mennesker mistet livet, 377 ble skadd, og det ble gjort skade for rundt 2 milliarder dollar.

Foruten to skoler og et sykehus ble 1.200 hjem ødelagt, noe som har rammet rundt 33.000 mennesker.

Obama snakket med pressen mot en bakgrunn av hauger av planker, murstein, forvridde metallbjelker og bulkete biler. Her og der lå gjenstander som en TV og en rosa barnevogn.

Mange tragedier

Besøket er det siste i en serie besøk Obama den siste tiden har måttet gjøre til tragedier som har rammet USA, blant dem superstormen Sandy, skolemassakren i Newtown i Connecticut og bombeattentatet mot maratonløpet i Boston.

– Hver gang jeg kommer til et område som er ødelagt av naturkreftene som her, vil jeg at alle skal forstå at jeg snakker på vegne av hele landet, sa Obama.

Foto: (Scanpix)

Caleb Sloan, som mistet sitt hjem i stormen, sa at Obamas ord ga ham håp om at hjelpen er på vei.

– Han har ikke noe annet valg enn å holde sitt ord. Jeg håper, og ber for og tror at han oppfyller løftene, sa Sloan.

Livet går videre

Fallin sa til CNN tidligere på dagen at hun har bedt om rask og ubyråkratisk hjelp fra FEMA.

Hun understreket at folk i det tett sammenvevde samfunnet holder sammen og løfter sammen for å gå videre.

En del av prosessen er å gjenoppta daglige rutiner. Lørdag ble planlagte avslutningsseremonier for tre skoler avholdt i et lokalt samfunnshus, og de elevene som hadde mistet sine hjem, fikk gratis kapper og hatter av myndighetene.

Etter at Obama hadde reist, ble det holdt en minnegudstjeneste i en av de lokale kirkene i Moore, der blant annet et barnekor fra byen opptrådte. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.