Gå til sidens hovedinnhold

Obama vil ha endringer i lovverket

Barack Obama vil ha økt åpenhet om overvåking.

President Barack Obama varsler endringer i lovverket som regulerer myndighetenes overvåking av amerikanske borgere og lover mer åpenhet.

Presidenten vil be Kongressen om å endre bestemmelsene i den såkalte patriotloven, som styrer myndighetenes mulighet til å samle informasjon om blant annet telefonsamtaler.

Obama sa også at han vil at et uavhengig organ skal gjennomgå myndighetenes overvåkingsprogram, og at han har beordret økt åpenhet rundt myndighetenes datainnsamling.

- USA er ikke interessert i å overvåke vanlige folk, men innsamlingen er ment for å beskytte USA og våre allierte, sa Obama på en pressekonferanse i Det hvite hus fredag.

Snowden
Det amerikanske justisdepartementet skal også offentliggjøre lovhjemlene som ligger til grunn for NSAs overvåkingsprogram.

IT-teknikeren Edward Snowden avslørte i starten av juni at amerikansk etterretning hadde avanserte og vidtrekkende programmer for å overvåke internett- og telefonkommunikasjon i inn- og utland.

Snowden jobbet på oppdrag for den amerikanske signaletterretningen NSA da han lekket de hemmeligstemplede dokumentene til den britiske avisen The Guardian. Han er ettersøkt av amerikanske myndigheter for spionasje og fikk forrige uke ett års asyl i Russland.

Kjøligere forhold
USAs president Barack Obama mener Russland har blitt mer antiamerikansk etter at president Vladimir Putin overtok makten.

Det har alltid vært gnisninger i forholdet mellom USA og Russland siden Sovjetunionen falt, men partene gjorde en rekke fremskritt da Dmitrij Medvedev var president, sier Obama.

Etter at Putin kom tilbake til makten har russisk retorikk blitt mer antiamerikansk, legger den amerikanske presidenten til.

– Det er hensiktsmessig for USA å ta en pause i forholdet til Russland nå, sier Obama.

Derimot er det ikke riktig å boikotte de olympiske lekene som skal holdes i Russland, forteller Obama videre.

USAs president benytter samtidig anledningen til å si at han føler seg svært støtt over noen av de russiske tiltakene som rammer landets homofile. (©NTB)

Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken