RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama vil utradere IS

USAs president Barack Obama snakker om kampen mot terrorisme i en tale til folket fra Det ovale rom i Det hvite hus.
USAs president Barack Obama snakker om kampen mot terrorisme i en tale til folket fra Det ovale rom i Det hvite hus. Foto: Saul Loeb (Reuters / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
USAs president Barack Obama prøvde søndag å berolige befolkningen i kjølvannet av angrepet i San Bernardino, da han holdt en sjelden tale til folket om terrorisme.

- Dette var en terrorhandling som hadde som mål å drepe uskyldige mennesker. Trusselen fra terrorisme er virkelig, men vi skal overvinne den. Vi skal utradere IS og alle andre andre organisasjoner som prøver å skade oss, sa presidenten i sin tale.

Det er tredje gang i sin tid som president at Obama holder en tale til folket fra det Ovale rom i Det hvite hus.

Temaet var terrorisme, og talen tok utgangspunkt i angrepene i San Bernardino i forrige uke, hvor 14 personer ble drept.

Ny fase

Presidenten har tidligere blitt kritisert av republikanere for å ikke ha satt noen klare retningslinjer for kampen mot ekstremistgruppen IS. I talen til folket sa han at det nå har utviklet seg en ny fase i krigen mot terror.

– I de siste årene har terrorisme utviklet seg til en ny fase, hvor det er mindre kompliserte voldshandlinger, sa han.

Obama kunngjorde at han ønsker å samarbeide med teknologiselskaper for å luke ut planer om angrep i landet. Han pekte på at internett har bidratt til at ekstremistgrupper kan verve medlemmer i utlandet og dette kan føre til angrep som blant annet under Boston maraton i 2013.

Strategien

Obama sier krigen mot IS i Syria skal foregå på tre måter. Først og fremst skal luftangrep fortsette, og presidenten la til at nå som Tyskland, Frankrike og Storbritannia har forpliktet seg til å delta, vil disse angrepene få større slagkraft. For det andre sa Obama at hans vil fortsette treningen av styrker i Irak.

Obama understreket også at de vil samarbeide med land som har en majoritet av muslimer, i tillegg til muslimske samfunn i USA, for å motarbeide rekruttering til ekstremistgrupper.

Våpenregler

For å takle den økende trusselen på hjemmebane gjentok Obama sine tidligere initiativer for å få Kongressen til å endre våpenreglene. Blant annet ønsker han at alle som er på en liste over folk som er nektet å reise med fly, også skal forbys å kjøpe våpen. Dessuten foreslo han retningslinjer for å vanskeliggjøre kjøp av automatvåpen for å forhindre massakrer.

Presidenten sa også at det er uhyre viktig at dette ikke blir en krig mellom vesten og islam. Han understreket viktigheten av å samarbeide med muslimske samfunn og ikke la IS splitte det amerikanske samfunnet.

Obama avrundet talen med å si at han er overbevist om at krigen mot IS vil bli en suksess.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere