Gå til sidens hovedinnhold

Obamas 4 millioner dollar-budskap

Barack Obama graver dypt i lommeboka for å få fram sitt budskap - fem dager før presidentvalget.

Se reklamen nederst i saken!

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama setter alle kluter til og brukte natt til torsdag norsk tid anslagsvis 4 millioner dollar på halvtimelang tv-reklame blant annet på CBS, NBC, Fox og flere kabel-tv-stasjoner. Her oppfordret han velgerne til «å velge håp framfor frykt og enhet framfor splittelse» i tirsdagens presidentvalg i USA.

Republikanernes John McCain kalte framstøtet en «tynn, feel-good reklame» finansiert med brutte løfter, melder AP.

- Nevner ikke McCain
- Det som er interessant med denne filmen, ved siden av innpakningen, er at McCain ikke blir nevnt i det hele tatt, sier USA-ekspert Per Egil Hegge til TV 2 Nyhetskanalen. Unntaket, ifølge Hegge, er den versjonen av tv-reklamen som ble vist i noen av vippestatene. Her var det lagt inn et 30 sekunder langt klipp der McCain kommer med sin uttalelse om at han kanskje skulle interessert seg mer for økonomi.

Leder i nøkkelstater
Det rådyre PR-framstøtet settes inn i sluttspurten på en valgkamp der Obama iallfall har slått Republikanernes kandidat hva gjelder pengebruk. Han leder også på nasjonale meningsmålinger og i de fleste viktige nøkkelstater. Obama leder også i fire stater som støttet Bush i 2004, og står likt med McCain i to andre, ifølge en meningsmåling fra AP/GfK.

I Colorado har Obama doblet ledelsen over McCain. Det viser en meningsmåling utført for CNN og Time. Det er de over 50 år som har snudd, og nå støtter Obama, mener CNNs valgdirektør.

- For to uker siden mistet han velgere i denne gruppen, nå har han en ledelse på fem prosentpoeng blant dem, sier Keating Holland.

I Indiana har også Obama tatt innpå McCains ledelse, og hadde valget vært i dag, ville Obama hatt nook oppslutning til å vinne, ifølge CNNs meningsmålinger.

Sammen med Clinton
I natt sto Obama på talerstolen sammen med Bill Clinton for første gang, og den tidlligere presidenten ga sin fulle støtte til presidentkandidaten, melder AP.

- Barack Obama representerer USAs fremtid. Om dere tviler på at senator Obama kan være president, se på alle som er her, sa Clinton til et jublende publikum.

Obama benyttet også sjansen til å svare på anklagene fra McCain om at den demokratiske presidentkandidaten er sosialist.

- Jeg vet ikke hva som skjer neste gang. I slutten av uka kommer han (McCain) vel til å anklage meg for å være hemmelig kommunist, bare fordi jeg delte lekene mine med de andre i barnehagen.

Appellerer til middelklassen
Samtidig ble altså den 30-minutter lange reklamefilmen vist på store deler av TV i USA.

- Amerika, tiden for forandring er her, sier Obama på tv-reklamen der han særlig fokuserte på sin redningsplan for middelklassen:

- Om seks dager kan vi velge en økonomi som premierer arbeid, skaper jobber og gir økt velstand med middelklassen som utgangspunkt, sier han.

Den republikanske leiren svarte onsdag med en ny tv-reklame som er ment å reise tvil om Obamas evner til å lede:

- Vil du legge deg under kniven til en kirurg som aldri har operert? Kan du overlate nasjonen til en mann som aldri har hatt lederansvar for noe som helst? Kan du vente mens han lærer? sier stemmen i reklamen.

Se et utdrag Obamas reklame:

HTML EMBED
Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken